Dagens PS

Oljan backar på oro för sänkt efterfrågan

oljepriset
Oljepriset stiger igen på förväntan om bland annat ökad global efterfrågan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Oro för dämpad efterfrågan från USA och Kina drar ned oljepriset på måndagen efter fredagens marknadsrally skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden oroar sig på nytt för minskad efterfrågan från världens största ekonomier USA och Kina.

Det får det internationella riktmärket Brents råoljeterminer att falla med 71 cent i den tidiga morgonhandeln (0,87 procent) på måndagen till 80,72 dollar fatet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den amerikanska WTI-oljans råoljeterminer för december ligger under morgonen på 76,49 dollar per fat, ett tapp med 68 cent eller 0,88 procent.

Oljepriserna långt under viktig nivå

Både Brentoljan och WTI-oljan ligger långt under 100 dagars glidande medelvärde, och för WTI är medelvärdet 86,61 dollar per fat medan medelvärdet på Brent är 82,31 dollar per fat.

I fredags stack oljepriset i väg kraftigt uppåt, nästan 2 procent, på beskedet om att Irak stöder oljeproduktionsnedskärningarna från Opec+.

Sammantaget föll dock oljepriset med runt 4 procent under veckan som gick i sin helhet, det var tredje veckan sedan maj i år som oljeprismarknaden noterade en förlistvecka.

Bedömare: Då får vi stödköp av oljan

ANNONS

“Investerare är mer fokuserade på långsam efterfrågan i USA och Kina medan oron över de potentiella leveransstörningarna från konflikten mellan Israel och Hamas har minskat något”, säger Hiroyuki Kikukawa, vd för NS Trading, en enhet inom Nissan Securities, till Reuters.

“Om marknaden faller ytterligare kommer vi sannolikt att se stödköp på förväntningar om att Saudiarabien och Ryssland beslutar om att fortsätta sina frivilliga leveransminskningar efter december”, tillägger experten.

Läs även: Protesterade mot Shell – stäms på 22,8 miljoner Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS