Två månader efter det tyska valet står det nu klart att Socialdemokraternas Olaf Scholz blir näste förbundskansler i Tyskland, efter att ett avtal nåtts med De gröna och Liberalerna om en ”trafikljuskoalition”. 

ANNONS

Att Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar sin post efter fyra mandatperioder var klart redan innan valet, hon tänker dra sig tillbaka från politiken.

Valet den 26 september slutade också med en besvikelse för hennes parti kristdemokraterna (CDU) som tappade 7 procentenheter och tappade rollen som största parti till Socialdemokraterna.

Redan på valnatten utropade sig också Socialdemokraternas partiledare Olaf Scholz till segrare, men koalitionsförhandlingarna har dragit ut på tiden. Nu är det dock klart – SPD går ihop med De gröna och Liberalerna i vad som i Tyskland kallas för en ”trafikljuskoalition”, efter partiernas röda, gröna och gula färger.

Regeringen förväntas ha klimatet på toppen av sin agenda, skriver Financial Times. Ett nyckelmål kommer att vara att driva igenom Tysklands utfasning av kol, planerad till 2038.

Den nye förbundskanslern Olaf Schultz har varit finansminister i Angela Merkels senaste regering som var en så kallad ”storkoalition”. Han har också varit borgmästare i Hamburg och arbetsmarknadsminister i en tidigare regering under Merkel.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Maktkamp efter tyska valet – ingen fara för ekonomin [Dagens PS]