Många småsparare hade ett gynnsamt år på börsen under förra året – turbulens och pandemi till trots. Bland favoriterna på en av marknadsplatserna för småbolagsaktier finns både kursraketer och storförlorare.

ANNONS

Handelsplatsen för aktier Nordic Growth Market presenterade under torsdagen en sammanställning av året som har passerat.

Svenska småsparare har under året haft flera möjligheter att tillgodogöra sig en god avkastning. Och med en indexutveckling för på 100 procent under 2020 levererade svenska tillväxtbolag ett starkt resultat.

”Vi fortsätter att se ett stort intresse för tillväxtbolag”, säger Magdalena Hartman, vd Nordic Growth Market.

Ökat intresse för småbolag

Förra årets mest handlade bolag på Nordic Growth Market var Fortnox, Quickbit och Metacon. Sinsemellan har de tre bolagen haft en något splittrad avkastning.

Fortnox är upp med nästan 150 procent de senaste 12 månaderna, Quickbit har tappat med över 30 procent och Metacon har rusat med nästan 470 procent under samma tidsperiod.

Handelsåret präglades av sparare och investerare som i allra högsta grad var aktiva.

Det totala antalet avslut under 2020 på Nordic Growth Market landade på 3,4 miljoner – vilket innebär en ökning med 81 procent jämfört med 2019.

Fler derivatavslut

Samtidigt visade spararna på en hög riskaptit.

ANNONS
ANNONS

Antalet avslut för börshandlade derivat och produkter fördubblades nästan jämfört med 2019.

Spararfavoriterna bland aktierna kopplade till den mer riskfyllda tillgångsklassen var Tesla, Apple och H&M.

Läs mer: Så har spararna köpt och sålt på börsen i år