Ryssland har snabbt arrangerat val i fyra ockuperade regioner i Ukraina och nu fördöms ”skenresultaten” från folkomröstningarna och kan utlösa nya sanktioner.

ANNONS

Enligt Ryssland har befolkningen med rungande majoritet sagt jag till ryskt styre och därmed banat väg för att ryska trupper annekterar regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina och Zaporizhzhia och Kherson i södra delen av landet.

”Resultaten är tydliga. Välkommen hem, till Ryssland”, säger Vladimir Putins nära medarbetare Dmitrij Medvedev, tidigare president och numera vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, rapporterar Reuters.

”Den här farsen i de ockuperade områdena kan inte ens kallas en imitation av en folkomröstning”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videotal sent på tisdagen som nyhetsbyrån hänvisar till.

USA planerar nu enligt Reuters en FN-resolution i säkerhetsrådet – som Ryssland kan lägga in sitt veto mot – som fördömer ”skenresultaten” från de hastigt genomförda ryska valen på Ukrainskt territorium.

Om Ryssland gör verklighet av hotet om att annektera de fyra regionerna i Ukraina väntar nya amerikanska sanktioner samt ett nytt stöd i form av ett vapenpaket för 1,1 miljarder dollar till Ukraina.

USA:s utrikesminister Antony J. Blinken deklarerar enligt Reuters att USA och dess allierade tänker vara fortsatt engagerade i europeisk säkerhet. Också med tanke på det nu misstänkta sabotagen mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Ryssland har varnat väst för att fortsätta förse Ukraina med vapen och lägga sig vad Putin betecknar som inre angelägenheter.

ANNONS
ANNONS

Den ryske presidenten har även skramlat med kärnvapen, samtidigt som USA inte tänker låta Ryssland annektera de fyra regionerna i Ukraina.

”Rysslands skenomröstningar kommer, om de accepteras, att öppna en pandoras ask som vi inte kan stänga”, varnar USA:s sändebud Linda Thomas-Greenfield, berättar Reuters.

Läs även: Ryssland planerar ”massiva cyberattacker” mot Ukraina [Dagens PS]