Dagens PS

Nya larm om covid-19 i Kina – världens börser backar

Kina
Covid-19 sprids snabbt i Kina där resenärer tar med sig viruset på resorna. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 nov. 2022Publicerad: 21 nov. 2022

Nya utbrott av covid-19 i Kina har lett till att ett av Pekings folkrikaste distrikt återigen kommer att stängas. Oro har utbrutit på världens börser efter beslutet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya covidutbrott leder till ett bakslag i Kina där strikta pandemirestriktioner nu återigen kan ta vid.

Pekings folkrikaste distrikt uppmanade invånarna att stanna hemma på måndagen, och minst ett distrikt i Guangzhou har varit nedstängt i fem dagar.

Beskedet påverkade europeiska amerikanska aktier. S&P 500 gick ned med 0,5 procent, Nasdaq med 0,8. Pundet och euron föll med 0,7 respektive 0,8 procent. Kinas yuan minskade mot dollarn på grund av oron.

Covid-19 får investerare att backa

Marknaden avvaktar nu Black Friday, särskilt i USA, för att se hur konsumenternas köpvilja ser ut.

Fiona Cincotta, senior marknadsanalytiker på City Index i London, säger till Reuters att dollarn har blivit något av an ”säker tillflyktsort” när investerare vill minska sina risker.

Federal Reserve väntas inte trappa ned räntehöjningarna än på ett tag, även om Fed-tjänstemän diskuterar mindre skarpa höjningar framöver. Samtidigt med utvecklingen i Kina fortsätter kryptovalutorna att svänga kraftigt efter att kryptobörsen FTX ansökte om konkursskydd. Råoljepriset har fortsatt att sjunka, skriver Reuters.

Läs också:

ANNONS

Analys: Kina har bra slagläge

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS