Dagens PS

Norske kapitalförvaltaren om möjligheten som få utnyttjar

Klok förvaltning har tagit Håkon Hansen till den finansiella toppen. Här delar han sitt bästa framgångstips.
Klok förvaltning har tagit Håkon Hansen till den finansiella toppen. Här delar han sitt bästa framgångstips. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

Han ansvarar för Norges näst största kapitalförvaltningsmiljö och har tagit DNB:s avdelning för Asset Management till oanade höjder. Så vad är hemligheten bakom miljarderna? Här delar Håkon Hansen sitt bästa framgångstips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kapitalförvaltning förpliktigar. Framför allt är det ett värv kantat av utmaningar.

För Håkon Hansen har hanteringen av andras tillgångar varit vardag i mer än tre decennier.

1987 började han på Buskerud Sparebank, som senare blev en del av Sparebanken NOR och därefter DNB.

Överstigit 1 000 miljarder norska kronor

I dag är han ansvarig för Norges näst största kapitalförvaltningsmiljö. Under hans ledning har DNB:s avdelning för Asset Management överstigit 1 000 miljarder norska kronor i förvaltningskapital.

Hansen avdelning som kallas Wealth Management spänner i sin tur över mer än 1 400 miljarder kronor, och genererade i fjol en avkastning på 120 miljarder kronor.

Framgångar som Hansen tillskriver klok förvaltning.

ANNONS

Senaste nytt

Skynda långsamt

ANNONS

Och vad innebär då klok förvaltning?

Frågar du Hansen är mycket vunnet för den som skyndar långsamt.

“Jag har arbetat inom det här området i 35 år. Jag är överraskad över hur få som utnyttjar den relativt säkra möjligheten att bli rik långsamt. Att vara investerad på aktiemarknaden under lång tid är nästan riskfritt. Och efter ett tag börjar ränta-på-ränta-effekten verka. Pengarna växer”, säger han till Finansavisen.

Snabba kickar ett annat spel

Det innebär att kortsiktiga kickar, och aktier som snabbt stiger, är ett helt annat spel.

“Då konkurrerar du plötsligt med tusentals extremt skickliga människor som följer marknaden minut för minut”, konstaterar Hansen.

Han tillägger att starka resultat, likt de DNB nu uppvisar, inte kommer gratis. Inte heller utan den ovan nämnda klokheten.

Och så långsiktiga strategier förstås.

ANNONS

Som ett led i det överväger DNB nu konsolidering genom att köpa upp mindre konkurrenter. En plan som Hansen tror är framtiden, trots att det är förenat med både utmaningar och risker.

Finans – en industri

Samtidigt ser han en bred politisk enighet som nödvändig för att skapa gynnsamma förhållanden för att utveckla finanssektorn i Norge ytterligare.

“Mycket kan göras för att utveckla finans som en näring i Norge. Vi har råvaran: kapital. Och vi har NBIM, som är en fantastisk institution med ett starkt kapitalförvaltningsmiljö. Skulle Norge vilja gå i den riktningen måste vi ha goda och stabila ramvillkor. För vi har starka konkurrenter, som Luxemburg, Irland och andra länder som har satsat på detta i ett halvt sekel”, säger han och tillägger:

“Vi skulle behöva ha en bred politisk enighet om tre saker. 1) Finans är en industri. 2) Det är en industri vi vill utveckla, eftersom vi har råvaran. 3) Vi vill satsa på denna industri.”

Läs mer:

Topparna varnar för krig och ekonomisk oro. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS