En flytt av Nordeas huvudkontor till Finland kan innebära att bankens andel av Nasdaqs storbolagsindex backar med 1,6 procentenheter till 8,4 procent då bara de aktier som är registrerade i Sverige får räknas med på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Detta kan få stora konsekvenser när bland annat passiva indexfonder tvingas sälja motsvarande andel Nordeaaktier för att anpassa sig, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

“Vi pratar om hundratals miljarder i börsvärde, det är jättestora pengar. Det handlar om 1,6 procent som det ser ut idag, men kan bli mer. Det kan bli fler aktieägare som väljer att registrera sina aktier i Finland när bolaget byter hemvist, så det kan mycket väl bli både 3 och 4 procent och då har vi en riktigt svettig period framför oss på Stockholmsbörsen”, sade Joakim Bornold i radioprogrammet.

Stockholmsbörsens OMXS30 och Helsingforsbörsens motsvarighet OMXH25 räknas inte om vid samma tidpunkt då det svenska indexet viktas om i januari och den finska diton först i februari.

ANNONS
ANNONS

“Jag tror att Nasdaq måste sammankalla medlemmar och aktieägare och se om man kan göra nån typ av lösning på det här. Det kommer att bli kalabalik annars”, sade Joakim Bornold.