Riskkapitalbolaget Nordic Capital har inom ramen för en nyemssion investerar 4,6 miljarder kronor i det danska läkemedelsbolaget Leo Pharma.

ANNONS

Hela investering kommer att gå till driva tillväxt i Leo Pharma som är specialiserade inom dermatologi, eller hudåkommor, som eksem och psoriasis, rapporterar Di.

På en global basis omsätter bolag cirka 1,3 miljarder kronor, motsvarande cirka 13,2 miljarder kronor.

”Det är en betydande investering, vilket ska ses som ett tecken på Nordic Capitals starka tro på bolaget och dess tillväxtpotential”, säger Jonas Agnblad, partner och ansvarig för hälsovårdssektorn på Nordic Capital.

Efter affären förbli den nuvarande ägaren Leo Stiftelsen majoritetsägare samtidigt som Nordic Capital kommer att äga mindre än 25 procent av bolag.

”Det här är ett strategiskt partnerskap och Nordic Capital kommer in som en aktiv minoritetsägare för att fullfölja bolagets strategiska plan”, säger Jonas Agnblad.

Starka varumärken inom dermatologiläkemedel och lovande forskningsportfölj med flera läkemedelskandidater föranledde transaktionen, förklarar Jonas Agnblad.

ANNONS
ANNONS

”Tack vare den här pipelinen och tillväxten i befintliga produkter tror bolagets ledning att man kommer att kunna tredubbla omsättningen de kommande sex, sju åren”, säger han.

Läs mer: Ascelia Pharmas vd: Lansering närmar sig [Dagens PS] >>