De andra storbankerna har gått dubbelt så bra på börsen under Björn ”Nalle” Wahlroos sju år som ordförande i Nordea.

ANNONS

Det här rapporterar Svenska Dagbladet apropå Nordeas viktiga stämma i dag om flytten av huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Enligt tidningen greppade Björn Wahlroos klubban i Nordea den 24 mars 2011, för ganska exakt sju år sedan alltså, och under den tiden har Nordeas aktie klättrat 39 procent.

De övriga storbankernas papper har dock presterat mycket bättre på börsen, Swedbanks aktie har stigit med 93 procent, Handelsbankens 81 procent och SEB:s aktie 77 procent, framgår det.

Som Dagens PS tidigare har berättat har Nordea de mest missnöjda kunderna (mer om det här) av de fyra storbankerna, som dessutom retat upp både privatkunder och företag med sina flyttplaner.

För att inte tala om fackförbunden. Kommunal – LO:s största fackförbund – har som vi tidigare berättat deklarerat att man tänker flytta den miljard som finns i storbanken; hälften av pengarna har Kommunal redan flyttat, enligt SvD Näringsliv.

Nordea har även varit i blåsväder för höga bonusar till topparna, penningtvätt, finansiering av terrorism och stått i skottgluggen för anklagelser om skatteplanering i Panamaläckan, som Dagens PS skrivit en hel del om, bland annat när vi avslöjade att Percy Barnevik figurerade i Panamaläckan. Läs mer om det här.

Casper von Koskull medgav att Nordea satt upp ett hundratal så kallade offshorebolag, alltså bolag i skatteparadis”, skriver SvD, som även avslöjade att Nordea köpt en våning på Östermalm i Stockholm för 22,5 miljoner kronor till den dåvarande koncernchefen Christian Clausen – samtidigt bantade banken personalstyrkan med 2.000 anställda.

ANNONS
ANNONS

Men i dag, på Nordeas stämma, handlar det om huruvida banken får stöd av aktieägarna eller inte för sina flyttplaner av huvudkontoret till Finland.

Di skriver förresten i dag om Björn Wahlroos ”gigantiska skattenota”.