Nordax Bank lägger ett miljardbud på Norwegian Finans, med målet att skapa en ny storspelare som ska utmana storbankerna.

ANNONS

Nordax Bank avser att lägga ett uppköpsbud på samtliga aktier i Norwegian Finans Holding värt 17,8 miljarder norska kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Uppköpsbudet är på 95 norska kronor per aktie kontant, vilket motsvarar en budpremie på 16,5 procent jämfört med stängningskursen den 3 mars, rapporterar Finwire.

Vill skapa den ledande specialistbanken

”Vi analyserar löpande marknaden och ser att det finns en otrolig möjlighet att kombinera två av Nordens ledande specialistbanker och skapa den ledande specialistbanken. Bank Norwegian är ett fantastiskt bolag som har levererat starkt under lång tid och genom flera cykler”, säger Jacob Lundblad, vd på Nordax, till Di och fortsätter:

”Vi kompletterar varandra både vad gäller produkterbjudande, geografi, strategi och hur vi hittar våra kunder. Tillsammans får vi ett väldigt brett erbjudande”.

Norwegian Finans är noterat på Oslo Børs. Nordax Bank ägs av Nordic Capitals fond VIII och Sampo som stödjer uppköpsbudet. Nordic Capitals fond IX och Sampo, som äger 16,4 procent respektive 6,33 procent av aktierna i Norwegian Finans har accepterat uppköpsbudet.

Sampo är också storägare i Nordea, men har nyligen aviserat att de ämnar minska sitt innehav i storbanken, som numera är baserad i Finland.

Vill äga 100 procent

Budet är villkorat av accept från minst 50,1 procent av aktieägarna i Norwegian Finans, men Nordax ambition är att äga 100 procent av bolaget. Nordax vill även att styrelsen i Norwegian Finans rekommenderar sina aktieägare att acceptera uppköpsbudet. Vidare krävs godkännande från Finansinspektioner och konkurrensmyndigheter. Nordax siktar på att genomföra budet under första halvåret 2021, skriver Finwire.

ANNONS
ANNONS

”Det är två bolag som delar samma vision om att utmana storbankerna”, säger Jacob Lundblad, vd på Nordax, till Di.

Norwegian Finans aktie stiger med 1,3 procent på torsdagsförmiddagen till omkring 97,3 norska kronor, och handlas nu över uppköpsbudet.

Läs mer: Sampo säljer Nordea – Dagens PS