Elbilstillverkaren Nevs kinesiska ägare, fastighetskoncernen Evergrande Group, kraschar på Hongkongbörsen, skriver Dagens Nyheter/TT. Koncernledningen varnar för inställda betalningar.

ANNONS

Evergrande, som i huvudsak äger fastigheter, har hamnat i likviditetskris. Aktien har i den avslutande tisdagshandeln tappat 22 procent. Shanghaibörsen har dessutom stoppat handeln med Evergrandes obligationer.

Två av Evergrandes dotterbolag har tvingats bryta mot obligationsavtal för 934 miljoner yuan – 1,2 miljarder kronor. Bolaget har totalt skulder på motsvarande 2 600 miljarder svenska kronor.

Koncernledningen bekräftade redan tidigt i sommar att man hade likviditetsproblem men tillbakavisar att det föreligger risk för konkurs.

Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012, och är sedan dess baserat i Trollhättan. Bolaget har i dagsläget omkring 700 anställda. Men nyligen kom beskedet om varsel av nästan hälften av personalen – 300 personer – i vad företaget kallar en ”teknisk omställning”.

Enligt Financial Times försöker Evergrande lösa sin kris genom att sälja av så mycket av sina tillgångar som möjligt för att få in kapital.

Men nu är det många bolag som inte längre accepterar att göra affärer med Evergrande på grund av riskerna och rådgivare har därför föreslagit att koncernen betalar leverantörer i tillgångar i stället för kontanter.

ANNONS
ANNONS

Läs också: