Dagens PS

MP-ministern sparar i olja och kärnkraft

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen vill se en sänkning av ränteavdraget redan nästa år. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 feb. 2021Publicerad: 18 feb. 2021

Sveriges nya finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) vill satsa på hållbart sparande. Dagens industri skriver dock att hon själv har sina pengar i bland annat olja och kärnkraft. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljöpartiets Åsa Lindhagen tillträdde som finansmarknadsminister den 5 februari, efter att partikollegan och språkröret Per Bolund som tidigare varit finansmarknadsminister utsetts till miljö- och klimatminister.

”Finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle och det arbetet vill jag fortsätta att driva framåt”, sa hon på presskonferensen vid regeringsombildningen.

Dagens industri har traditionsenligt studerat hur den nya ministern sparar sina pengar själv – och funnit en hel del som varken är grönt eller hållbart.

Bland annat har hon investerat sina pensionspengar i fonder som investerat hundratals miljoner i franska oljebolaget Total SE, kanadensiska pipelinebolaget Enbridge, i norska oljegiganten Equinor, spanska Repsol och Sveriges största koldioxidutsläppare, stålbolaget SSAB.

Di hittar också fonder med ägande i gruv- och oljebolag i Australien, prospekteringsbolag i Papua Nya Guinea, flygplatser i Frankrike och Uniper, som äger andelar i kärnkraften i Sverige.

“Kommer se över sitt sparande”

Åsa Lindhagen vill inte ge någon intervju till Di om hennes innehav.

”Åsa har generellt sparat i fonder med hållbarhetsprofil och låg koldioxidrisk. Det finns dock några fondinnehav hon kommer att flytta. Hon kommer regelbundet se över sitt sparande”, hälsar finansmarknadsministerns pressavdelning via sms.

ANNONS

Härom året avslöjade affärstidningen att även hennes ministerkollegor i partiet, Per Bolund och Amanda Lind, hade sina fondpengar placerade i olja, kärnkraft och flygplatser.

Läs mer: Lönejackpot för Löfvens nya MP-minister – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS