2024 är året då vi skulle få se den amerikanska dollarn abdikera från kungatronen på världens valutamarknad. Så här har det gått.
Mot alla odds: Dollarn är kvar på tronen
Mest läst i kategorin
En stark dollar är tillbaka och ser ut att vara tillbaka för att stanna.
Den amerikanska dollarn förlänger sin regeringstid ett år när ”alla” förutspått att dollarn skulle sjunka.
Istället har världens marknader och investerare fått möta en glödhet amerikansk ekonomi och en fortsatt stark dollar, parallellt med en inflation som hänger i och får Fed att vänta med sänkta räntor.
Starkare än alla
Även i en tid av stora geopolitiska spänningar – vi nöjer oss med Ukraina, Kina/Taiwan och Israel/Iran/Hamas för att måla bilden – står dollarn fortfarande lika stark.
Bloombergs dollarindex har stigit med än 4 procent hittills under 2024, därigenom gått starkare i jämförelse med alla större tillväxt- och utvecklade marknader globalt.
De mätare som hade visaren i riktning baisse i början av året har fått se den vända mot hausse i högre grad än någon gång sedan 2019, enligt data från Commodity Futures Trading Commission.
Senaste nytt
”Fortsätter in på 2025”
Supportrarna blir allt fler.
Vanguard Group, världens näst största penningförvaltare, ändrar sina strategier när man nu ser dollarns fortsatta styrka.
UBS Asset Management tror att dollarn kommer att stiga ytterligare och Wells Fargo Investment Institute säger i en färsk prognos att dollarna kommer att stiga in i 2025.
“Om andra länder inte kan matcha tillväxten och inflationen i USA finns det inget annat alternativ än att köpa dollarn”, säger Ales Koutny, chef för internationella räntor på Vanguard, hos Bloomberg.
“Det som tidigare handlade mycket om taktisk handel är i dag mycket mer av en långsiktig strukturell syn hållbar dollar och amerikansk ekonomisk styrka.”
Väntar med sänkt ränta
Den trots allt ihärdiga inflationen har fått Feds Jerome Powell och andra att vänta med sänkta räntor.
Powells motsvarighet hos Fed i New York, John Williams, har till och med talat om möjligheten att återuppta räntehöjningar om det behövs.
Som en följd har marknaden minskat satsningar baserade på sänkning från Fed och då har statsräntorna stigit igen, och riktmärkesräntor har nått nära 5 procent.
Det har varit en viktig drivkraft för dollarns uppgång, en uppgång som dessutom gynnats av inflödena till amerikanska aktier i AI-trendens fotspår.
”Mycket mer attraktiv”
“Räntemiljön i USA är bara så mycket mer attraktiv”, konstaterar Ed Al-Hussainy, global räntestrateg på Columbia Threadneedle Investments.
“Den amerikanska dollarn erbjuder en mycket hög avkastning”.
Dessutom har dollarn varit den hamn investerare fortsätter att söka sig till när det stormar på havet.
Det syntes senast i veckan när Israel slog tillbaka mot Iran efter landets raket- och drönarattack mot Israel.
Fortsätter likadant
“Så länge den amerikanska ekonomin är starkare än sina G7-bröder, kommer dollarn att vara stark i förhållande till andra G7-valutor”, är dem enkla sanning Barry Eichengreen, ekonom vid University of California i Berkeley, proklamerar.
“Alla kanske inte är nöjda med det här, men det finns lite som kan göras åt det.”
Läs mer:
Valutaeffekten – så mycket tjänar du. Dagens PS
Euron gör kronan sällskap ned. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.