Dagens PS

Mörkare tider för tv-spel? Sony och Nintendo rasar

Sony Nintendo
Det kanske inte blir något superbra år för Super Mario och de andra tv-spels-karaktärerna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

De japanska tv-spelsjättarna Sony och Nintendo har tappat fart på börsen den senaste veckan på rapporter om fallande försäljning och uppskjutna lanseringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under covid-19-pandemin boomade tv-spels-marknaden rejält, och det var under lång tid svårt att ens få tag på några nya konsoler att köpa på grund av hög efterfrågan och komponentbrist i fabrikerna.

Men nu är det andra tider.

100 miljarder kronor. Så mycket tappade Sony i börsvärde i förra veckan efter att bolaget sänkt försäljningsestimaten för flaggskeppskonsolen Playstation 5 från 25 miljoner till 21 miljoner konsoler för det brutna räkenskapsåret 2023 som tar slut nu i mars.

Marginaler lägsta på ett decennium

Under helgen rapporterade dock CNBC att det egentligen är något annat som oroar analytikerna om Sony.

“Deras intäkter på digital försäljning, tilläggsinnehåll, digitala nedladdningar är på toppnivåer genom tiderna… Och ändå är deras marginaler på lägsta på ett decennium. Det här är helt enkelt inte acceptabelt”, skriver Atul Goyal, aktieanalytiker på Jeffries till CNBC.

Nintendo rasar på konsolrykten

Under måndagen rasar också Sonys sektorskollega Nintendo 5,8 procent på Tokyobörsen. Detta efter att Bloomberg rapporterat om att lanseringen av den nya konsolen Switch 2 skjuts upp till 2025.

ANNONS

Nintendo har inte officiellt kommenterat något släpp av ny konsol alls, men mycket talar för att de håller på nya släpp i sina flaggskeppstitlar som Zelda och Mario till nästa hårdvara är ute.

“Nintendos siffror för räkenskapsåret mars 2025 kan börja se ganska fula ut om nyckelprogramvara försenas samtidigt som den nuvarande hårdvaran har åldrats så mycket”, säger Mio Kato på LightStream Research till Bloomberg.

Det verkar inte heller gå superbra för den tredje stora tv-spels-konsolen Xbox Series X | S. Microsoft som tillverkar den går visserligen som tåget, men just på tv-spels-fronten får man stryk – rapporter från slutet av förra året gör gällande att försäljningssiffrorna bara en tredjedel av konkurrenten Playstation 5:s.

Läs även: Ryktet: Nintendo släpper ny Switch-konsol nästa år (Dagens PS)

Läs även: Vinstras för Sony när chipförsäljningen störtdyker (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS