Dagens PS

Minister: Centralbanker i väst "sover vid ratten" om inflation

Centralbanker inflation
Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedes (till höger) tillsammans med president Jair Bolsonaro. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedes varnar för att centralbanker i väst “sover vid ratten” när ekonomin går mot en miljö med högre inflation. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Min rädsla är att besten är ute ur flaskan”, säger Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedes till CNBC på en videokonferens vid det digitala “The Davos Agenda”-mötet under fredagen.

“Jag tror att centralbankerna sover vid ratten. De borde vara medvetna om, och jag tror att inflationen kommer att bli ett problem, ett verkligt problem mycket snart för västvärlden.”

Han tror inte alls att inflationen är övergående, utan att vad vi ser nu snarare är början på ett långsiktigt problem. Uttalandet går stick i stäv med centralbankschefer på samma konferens som tror på en övergående och begränsad inflation, däribland Europeiska centralbankens Christine Lagarde.

“Jag tror inte att inflationen alls kommer att vara övergående. Jag tror att dessa negativa chocker i utbudet kommer att försvinna gradvis, men det finns inget arbitrage längre som kan utnyttjas av de västerländska sidorna”, säger ekonomiministern.

Brasilien drog ner på sina stimulanspaket för pandemin redan förra året för att bromsa det värsta trycket på inflationen. Landets ekonomi var tillfälligt över nivåerna från före pandemin under 2021, men halkade därefter under dem igen. Paulo Guedes förutspår att det kommer leda till att Brasilien är det enda land i världen som kommer att vara “exakt där de var” före pandemin.

Läs även: Analys: Överdriven oro – inflationen kommer ned

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS