Dagens PS

Miljardregn över Klarna – generöst optionsprogram till anställda

innehav
I artikeln får du veta hur stora ägarnas andelar är i fintechsuccén Klarna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 juli 2021Publicerad: 23 juli 2021

Ett generöst optionsprogram har gett de anställda på Klarna rätt till aktier värda över 10 miljarder kronor. Aktieerbjudandet kan kan ge en värdeökning på 1 800 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klarnas värdering har ökat från 93 till 377 miljarder kronor på mindre än ett år – vilket inte bara gynnar grundarna och storägarna utan även de anställda.

Gynnsamt optionsprogram

Ifjol löpte ett optionsprogram ut som innebar att anställda som hade arbetat på bolaget i fyra eller fem års tid, hade kvalificerat sig till programmet. De anställde kunde köpa 232 000 aktier för i genomsnitt 761 kronor styck, vilket sammanlagt handlade om 180 miljoner kronor som Klarnas anställda betalade för aktierna.

De anställda har bara behövt betala en bråkdel för att få rätt till aktier värda över 10 miljarder kronor, en värdeökning på upp till 1 800 procent.

Samtidigt vill inte Klarna uttala sig om hur många och vilka anställda som omfattas av de generösa optionsprogrammen.

”Som för de flesta startups har möjlighet till delägande spelat en roll i byggandet och skalningen av Klarna och att locka topptalang på en mycket konkurrensutsatt global marknad. Detta har inkluderat optioner för anställda med målet att möjliggöra ömsesidig nytta och värdeskapande över tid. Vi bygger Klarna med en verkligt långsiktig vision och vi anser att våra anställda över hela världen är en avgörande del av vår framgång”, säger Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna, till Di. 

Delar ut aktier

Dessutom har Klarna ytterligare ett ersättningssystem, ”restricted stock units”, RSU:er, till sina anställda som innebär att bolaget gratis delar ut aktier utöver den ordinarie lönen.

ANNONS

Aktierna tjänas in över en fyraårsperiod och 25 procent delas ut årligen om den anställde stannar kvar på bolaget. Vid slutet av 2020 hade omkring 41 000 aktier delats ut, med ett marknadsvärde om närmare 600 Mkr.

“Klarnas RSU-plan lanserades 2020 och detta har gjort det möjligt för mer än 3 000 anställda att bli aktieägare och vara en del av Klarnas resa”‚ säger Aoife Houlihan.

Läs mer: Forbes prestigelista om Fintech – Klarna tar plats igen

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS