Dagens PS

McConnell: Ingen plan för att lösa USA:s skuldkris

Mitch McConnell, den amerikanska senatens republikanska ledare, anser att det är upp till presidenten och parlamentets talman att hitta en lösning på USA:s skuldproblem
Mitch McConnell, den amerikanska senatens republikanska ledare, anser att det är upp till presidenten och parlamentets talman att hitta en lösning på USA:s skuldproblem. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Den amerikanska senatens republikanska ledare Mitch McConnell säger att han inte tänker komma till president Joe Bidens räddning för att lösa USA:s skuldkris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitch McConnell säger att det inte finns någon hemlig plan utan att att Vita huset och talmannens team måste sätta sig ned och lösa USA:s skuldproblem, det rapporterar Bloomberg.

En kalldusch för demokrater

En dag innan ett avgörande möte mellan USA:s president Joe Biden och ledarna i den amerikanska kongressen, berättade Mitch McConnell att han sagt till presidenten att det är upp till honom och det amerikanska parlamentets talman att hitta en lösning på USA:s skuldkris.

För de demokrater som trodde att Mitch McConnell, som är känd för att sluta avtal, skulle hjälpa till att nå ett slut på dödläget var hans uttalande en kalldusch.

ANNONS

Senaste nytt

Tänker stödja Kevin McCarthy

Inför mötet i dag, tisdag, ökar insatserna eftersom båda sidor står inför en deadline och måste agera innan början av juni, då USA för första gånger riskerar att inte kunna betala på sin statsskuld.

81-åriga Mitch McConnell har talat med Bloomberg om den ekonomiska krisen och skuldtaket samt om hans strävan att vinna tillbaka majoriteten i senaten.

Han insisterade på att han tänker stödja den nuvarande talmannen i USA:s representanthus, Kevin McCarthy, under diskussioner med Joe Biden och ledare från demokraterna.

ANNONS

Representanthuset ovilligt att ingå avtal

Mitch McConnell och Joe Biden har jobbat tillsammans i senaten och 2011, när Joe Biden var vicepresident, skrev de ett skuldavtal, men enligt Mitch McConnell har partiska riktningar i kammaren hårdnat.

“I representanthuset är vi nu i en situation som är mycket mer ovillig att ingå en överenskommelse än vi var 2011,” säger han till Bloomberg.

Han berättar han sagt till Joe Biden att den här gången inte skiljer sig från 2019, när han berättade för en motvillig Donald Trump att han var tvungen att bryta ett avtal om skuldtaket med den dåvarande demokratiska talmannen Nancy Pelosi.

Finns inga bra alternativ

På söndagen sade USA:s finansminister Janet Yellen att det inte finns några bra alternativ för Joe Biden att agera på egen hand.

Hon sade i en intervju med ABC News att åtgärder, som att förklara skuldgränsen ogiltig genom det 14:e tillägget, riskerade att provocera fram en konstitutionell kris och att det är upp till kongressen att agera, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Yellen: Höj skuldtaket – förhindra “ekonomiskt kaos” i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS