SAS har i dag släppt sin rapport för första kvartalet, och med den de första siffrorna på vad den långa pilotstrejken kostat. Prislappen blev närmare 650 miljoner kronor.

ANNONS

Det skriver SAS i sin kvartalsrapport. Resultatet före skatt var mycket sämre än väntat, och slutade på minus 1.217 Mkr (-488). Prognoserna pekade på en förlust på 805 Mkr enligt Infront Data. Pilotstrejken ägde rum under de fem sista dagarna av första kvartalet, och kostade under den tiden 430 miljoner kronor enligt SAS.

I rapporten säger flygbolaget att det kommer att bli svårt att nå ett positivt resultat före skatt för 2019, med tanke på strejken och industrin som helhet.

Strejken innebar 4.000 inställda flyg, drabbade 370.000 resenärer, och kostade totalt 650 Mkr, står det i rapporten.

”Kombinationen av svaga ekonomiska indikatorer, stigande pris på flygbränsle och en försvagad krona håller tillbaka den underliggande positiva trenden”, skriver vd Rickard Gustafson i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Gustafson påpekar dock att det finns ljuspunkter i rapporten. SAS nådde en överenskommelse med piloterna som ger ”stabilitet för framtiden”, samt fortsatt arbetet för ett mer hållbart flyg.