Nu skälver marken under bankerna men om stormen bedarrar kan aktierna bli jackpot sett till direktavkastningen, enligt börsexperten.

ANNONS

Privata Affärers börsprofil Marcus Hernhag skriver att ”direktavkastningen stigit rejält” i de svenska storbankerna i kölvattnet av den globala bankfrossan utlöst av krascherna i USA och Credit Suisse dramatiska börsras.

När bankjättar faller dras de mindre bankerna med ned per automatik och på Stockholmsbörsen har de svenska bankerna tappat till och med tvåsiffrigt.

”Sedan förra torsdagen har Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB har fallit mellan 9 och 15 procent”, skriver Hernhag på Privata Affärer och konstaterar att det är mer än börsindex.

Gurun: Det gör banker mer attraktiva

Effekten av det här har blivit, förklarar Hernhag, att direktavkastningen i bankerna skjutit i höjden.

Han redogör i detalj för hur mycket direktavkastningen stigit på kort tid och hur hög den är just nu i respektive svensk storbank.

ANNONS
ANNONS

”Det är rejäla förbättringar och något som gör att bankaktier lockar mer, även om en investering kräver att du tror att bankfrossan blåser över. Det finns det inga garantier för och vi ska därför inte placera för mycket i banksektorn den här gången heller”, understryker dock proffset i artikeln.

Läs även: Skakiga banker guldgruva för blankare [Dagens PS]