När polisen och andra myndigheter inspekterade Northvolts batterifabrik i Skellefteå saknade 14 av 49 kontrollerade byggjobbare arbetstillstånd i Sverige. Tolv personer ska avvisas och tre har tagits i förvar efter gårdagens polisinsats, skriver Svenska Dagbladet (TT)

ANNONS

Vid gårdagens arbetsplatsinspektion blev flera av de byggföretag som bygger Northvolts nya fabrik kontrollerade. Det slutade med tolv avvisningsbeslut och att tre personer togs i förvar efter en inre utlänningskontroll. Insatsen skedde inom ramen för ett regeringsuppdrag.

”Syftet är att motverka arbetslivskriminalitet. Det drabbar arbetstagarna, andra företag och samhället i stort. Seriösa företag får svårare att konkurrera och det blir ett bortfall av skatteintäkter”, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen till TT.

Polisen har nu anmält flera företag för brott mot utlänningslagen. Det handlar inte bara om att arbetare har saknat tillstånd, utan också om att de fått jobba under orimliga förhållanden. Polisen menar att arbetstagarna inte har fått skälig lön, arbetar för många timmar per dag och saknar försäkringar.

Brister på arbetsplatsen

Fackförbundet Byggnads kritiserar arbetsförhållanden och kräver kollektivavtal för alla som arbetar för byggentreprenörerna på platsen, skriver TT.

Arbetsmiljöverket, som deltog i gårdagens polisinsats, klagar vidare på fallrisker, ohygieniska toaletter, brott mot arbetstidsreglerna och oregistrerade arbetare.

Ett antal personer på byggarbetsplatsen sägs ha befunnit sig nära ”gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering”, enligt polisen. De kan nu riskera att åka hem fattigare än när de kom till Skellefteå på grund av arbetsgivarnas regelbrott.

ANNONS
ANNONS

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, säger i en kommentar till Norran att företaget sätter ”stort värde” på inspektionerna i samband med torsdagens polisinsats.

Läs också:

Polisinsats vid Northvolta bygge [Dagens PS]