Ukrainas ekonomi väntas krympa med 45,1 procent i år räknat i BNP, skriver Världsbanken i en ny rapport, rapporterar Reuters.

ANNONS

Detta som en följd av Rysslands invasion av landet som har slagit sönder företag, blockerar export och gjort ekonomisk aktivitet omöjlig i stora delar av landet, enligt en rapport från Världsbanken, rapporterar Reuters.

Rapporten uppskattar att mer än hälften av landets företag har stängt ned sin verksamhet, och många andra fortsätter verksamheten långt under sin kapacitet. 90 procent av landets spannmålsexport och 50 procent av den totala exporten har stängts ned i och med blockaden av hamnarna i Svarta havet.

Tidigare uppskattningar utdaterade

Tidigare uppskattningar om 100 miljoner dollar i skador på infrastrukturen, motsvarande två tredjedelar av landets BNP, från i början av mars är helt utdaterade ”eftersom kriget har rasat vidare och orsakat ytterligare skada”, skriver Världsbanken i sin rapport ”War in the Region” om Östeuropa och Centralasien från chefsekonomens kontor.

”Ukraina behöver massivt ekonomiskt stöd omedelbart eftersom det kämpar för att hålla sin ekonomi igång och regeringen kör för att stödja ukrainska medborgare som lider och klarar av en extrem situation”, säger Anna Bjerde, Världsbankens vicepresident för Europa och Centralasien i ett uttalande.

Banken har samlat ihop 923 miljoner dollar i lån och bidrag till landet och förbereder ytterligare ett stödpaket på 2 miljarder dollar.

Världsbanken: Rysslands ekonomi krymper 11,2 procent

De förutspår också att Rysslands ekonomi kommer att krympa med 11,2 procent i år på grund av ekonomiska sanktioner som USA, EU och dess västerländska allierade infört mot Rysslands banker, statligt ägda företag och andra institutioner.

ANNONS
ANNONS

Regionen Centraleuropas (Bulgarien, Kroatien, Ungern, Polen och Rumänien) tillväxt väntas också sjunka till 3,5 procent från tidigare förutspådda 4,7 procent, som en följd av flyktingströmmar, högre råvarupriser, och sjunkande förtroende i ekonomin som skadar efterfrågan.

Läs även: Kriget i Ukraina förstör 15 års rysk ekonomisk tillväxt [Dagens PS]