Dagens PS

Världens miljardärer blev fler 2021

Miljardärer
Antal miljardärer fortsätter att öka i antal enligt en färsk rapport. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 juni 2022Publicerad: 30 juni 2022

Antalet miljardärer i världen fortsätter att öka för tredje året i rad. Det visar en färskt rapport som släpptes av Wealth-X under gårdagen, rapporterar Penta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två år av pandemi med efterföljande lockdowns och låsningar tycks inte ha påverkat världens mest förmögna. Tvärtom fortsatte den globala miljardärsbefolkningen att expandera under 2021 och det för tredje året i rad.

Det framgår i det globala företaget Wealth-X årliga rapport över världens rikaste som visar att antalet miljardärer steg med 3,3 procent under 2021, från 3204 under 2020 till 3311 i fjol. Deras sammanlagda förmögenhet ökade med 17,8 procent och landade på 11,8 miljarder dollar, motsvarande 118 miljarder kronor.

Av dessa personer innehade majoriteten en förmögenhet på mellan en till två miljarder dollar. En mindre men lyckligt lottad grupp om 192 individer hade i sin tur en förmögenhet med ett nettovärde på över 10 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor vardera, skriver Penta.

Supermiljardärer som Elon Musk

Rapporten visar även att omkring 17 procent av miljardärernas totala förmögenhet ägs av så kallade supermiljardärer som sitter på en förmögenhet värd 50 miljarder dollar eller mer. Det vill säga 500 miljarder kronor.

Bland dessa välburna personer återfinns bland andra Tesla och SpaceX vd Elon Musk, som är god för närmare 234,5 miljarder dollar och Bernard Arnault, mannen bakom lyxkonglomeratet LVMH, med en förmögenhet värd mer än 151 miljarder dollar.

Att de rikare bara blir rikare kan enligt rapporten härledas till faktorer som digitalisering av den globala ekonomin och framväxten av bland annat fastigheter och techföretag.

ANNONS

Senaste nytt

USA leder ligan

ANNONS

En titt på miljardärernas regionala spridning i antal visar att Nordamerika fortsatt dominerar, med 1035 miljardärer. En ökning från 2020 med 5,6 procent.

Även Europas miljardärer ökade i antal och ligger nu på 954, en ökning med 6,8 procent. Asien står för 899 miljardärer, vilket ger en mer blygsam ökning på 1,8 procent jämfört med 2020.

På landsnivå är det USA som regerar med 975 miljardärer som tillsammans har en förmögenhet på 4 450 miljarder dollar. Kina går in som god tvåa med 400 miljardärer, vilket innebär ett tapp på 2,4 procent jämfört med 2020.

Anmärkningsvärt är att Rysslands miljardärsbefolkning minskat med 10,8 procent under 2021. Det gör att landet nu ligger på en åttondeplats och blir omkörda av Indien, som rankas som det fjärde mest miljardärtäta landet.

Här är ytterligare några fakta från rapporten:

Världens miljardärtätaste stad: New York, tätt föjd av Hong Kong.

Branscher med flest miljardärer: Bank- och finanssektorn som står för en femtedel av den globala miljardärsbefolkningen.

Miljardärernas ålder: 40 procent av miljardärerna är 70 år eller äldre. 11 procent är yngre än 50 är, med en medianålder på 66 år.

ANNONS

Miljardärernas kön: 13 procent av världens miljardärer är kvinnor. Resten män.

Välgörenhet miljardärerna gärna stöttar: Utbildning som 65, 9 procent gärna donerar pengar till.

Läs även: Analys: Varje dag får världen en ny miljardär

Läs även: Rikast i Hollywood: Åtta stjärnor på miljardärslistan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS