På tisdagen uppgav demokrater i den amerikanska senaten att de för diskussioner med republikanerna om hur vapenvåldet ska motverkas genom ny lagstiftning. ”Varje dag närmar vi oss en överenskommelse, säger senatorn Chris Murphy. 

ANNONS

Den senaste tidens masskjutningar som har skakat USA har fått många demokrater och republikaner att åtminstone föra diskussioner om stärkta vapenlagar. Vapenvåld krävde över 45 000 amerikaners liv förra året.

Demokrater för diskussioner med republikaner

”Varje dag närmar vi oss en överenskommelse”, säger senator Chris Murphy från Connecticut, som för diskussioner med den republikanske senatorn John Cornyn från Texas, uppger Reuters.

Sådana diskussioner går framåt och är positiva menar Mitch McConnell, republikan från senatens toppskikt.

”Vi hoppas verkligen få ett resultat som kommer att göra skillnad”, sa han på en presskonferens.

Trots att liknande samtal har misslyckats genom åren så ser det verkligen ut som att demokraterna och republikanerna nu kan samsas om en överenskommelse kring vapenvåldet. Senatens demokratiska ledare Chuck Schumer från New York sa att han skulle ge förhandlarna till åtminstone slutet av veckan för att nå en deal.

Majoritet vill ha stränga vapenlagar

Färska undersökningar visar att en majoritet av amerikanarna stöder nya stränga vapenlagar, så det handlar alltså om politiska beslut för att få till en förändring.

De förslag som ser ut att gå igenom först är sådana som förhindrar personer med brottsligt förflutet, eller som anses utgöra risker för samhället, att köpa vapen.

Joe Bidens krav på att helt förbjuda halvautomatiska vapen och magasin med hög kapacitet, samt att höja minimiåldern för att köpa dessa vapen från 18 till 21, kan dock ta betydligt längre tid att få igenom.

ANNONS
ANNONS

”Självklart kommer en överenskommelse som vi når med republikanerna inte att komma i närheten av hela listan över saker som jag tror är nödvändiga för att stävja denna epidemi,” uppger Chris Murphy vidare.

”Men amerikanerna vill se framsteg.”

Läs även: Biden: ”Nu räcker det” – uppmanar kongressen om våldet [Dagens PS]