USA:s regering bojkottar Peking-OS

Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 07 dec. 2021
Kina
OS I Peking kan skaka om börserna ännu mer. (Foto: TT)

På måndagen stod det klart att USA:s regering bojkottar vinter-OS i Peking i februari. Vita huset kommer inte skicka några representanter till Kina på grund av att landets pågående brott mot mänskliga rättigheter. 

ANNONS
ANNONS

USA:s atleter kommer dock delta i spelen men Biden-administrationen vill inte stödja det “pågående folkmordet och brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang och andra kränkningar av mänskliga rättigheter”, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki, enligt CNBC.

Hon hänvisade till behandlingen av uigurer som både Biden- och Trump-administrationen har kallat folkmord.

Gäller enbart diplomatisk nivå

Bojkotten kommer dock enbart gälla en diplomatisk nivå.

“Atleterna i Team USA har vårt fulla stöd och vi kommer heja på dem hemifrån”, sa Jen Psaki och uppgav vidare att USA inte vill delta diplomatiskt eftersom det skulle ge grönt ljus till Kinas ledning att fortsätta med “business as usual” i sina kränkningar och “det kan vi helt enkelt inte göra”.

Upprörde Kina

Kina, å sin sida, såg inte lättsamt på bojkotten. Zhao Lijian, utrikesdepartementets talesperson, jämförde bojkotten med “en politisk provokation och en kränkning av 1,4 miljarder kineser”.

“Om USA insisterar att göra fel så kommer Kina att vidta nödvändiga och beslutsamma motåtgärder”, sa Zhao Lijian.

Kina har även hamnat i blåsväder på sistone gällande tennisstjärnan Peng Shuai som försvann efter att offentligt anklagat en före detta hög tjänsteman i det kinesiska kommunistpartiet för sexuella övergrepp.

Women’s Tennis Association meddelade förra veckan att de avbryter turneringar i Kina på grund av behandlingen Peng Shuai och att de inte kan garantera säkerheten för andra tennisspelare.

Läs även: Kinesiska bolag föll 750 miljarder efter nyhet från Didi

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.