Dagens PS

USA:s centralbank byggde stad i lego för att förklara inflation

Lego
Centralbanken förklarar inflation med lego. (Foto: Federal Reserve Bank of Cleveland)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 22 juni 2021

Vill du förstå hur inflation fungerar? USA:s centralbank Federal Reserve i Cleveland har gjort animerade klipp för att förklara saken – med lego.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stigande inflationen i USA har fått centralbanken Federal Reserve att lova sin befolkning och investerare att det här är en tillfällig trend som beror på återhämtningen efter coronapandemin.

Tagit hjälp av danskarna

Feds kontor i Cleveland, där USA:s centrum för inflationsforskning ligger, har tagit hjälp av en av Danmarks största exportvaror för att förklara fenomenet – lego.

I en serie på tre 60 sekunders animerade videor förklarar Feds Cleveland-kontor vad inflationen är, varför folk ska bry sig om det och hur Fed kontrollerar det, var och en med en stad och karaktärer byggda av den danska leksakstillverkarens färgglada plasttegelstenar.

Legogubbarna skriker när hyperinflation nämns

Banken berättar i klippen hur skiljer på olika typer av inflation, sådan som är bred över många olika kategorier av varor och tjänster till skillnad från sådan inflation som är begränsad till ett fåtal områden i ekonomin. Legogubbarna skriker när berättarrösten beskriver hyperinflation där priserna stiger på okontrollerbara nivåer, innan gubbarna blir lugnade att Federal Reserve har saker under kontroll, skriver Bloomberg.

“Med hjälp av Federal Reserve finns det precis rätt mängd inflation”, säger berättarrösten.

Läs mer: Göran Persson om inflation: ”Den är farlig”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS