USA förbereder ett nytt enormt militärt stödpaket till Ukraina för 800 miljoner dollar, motsvarande 7,6 miljarder kronor, enligt CNN. 

ANNONS

CNN har erfarit från Visa Huset att Joe Biden kommer tillkännage ett nytt stödpaket om USD 800 miljoner idag – vilket tar summan av stöd USA aviserat denna vecka till en miljard dollar. Paketet kommer innehålla vapen av den typ USA redan donerat – exempelvis Javelin-missiler som används mot stridsvagnar och Stinger-missiler som används mot flygplan. Den kommer dock inte innebära en ”no-fly”-zon, vilket efterfrågats av många.

Detta militära stödpaket är det största hittills till Ukraina, och ska ses i kontexten av att USA försöker göra en svår balansgång där de å ena sidan försöker hjälpa Ukraina försvara sig militärt och å andra försöker att undvika en eskalation av striden mot Ryssland. Ryssland har i sin tur begärt militärt stöd från Kina, som också har stora geopolitiska avgöranden här.

Ukrainas militär har de senaste dagarna avvärjt attacker på flera fronter och situationen har stabiliserats något. Dessa vapenleveranser kan göra det ytterligare svårare för Ryssland att påtvinga Ukraina sin vilja. Det finns tecken på att Ryssland har börjat se kostnaderna för fortsatt strid som för höga. Vid de senaste förhandlingarna uppgav Ukraina att tonen har blivit mer konstruktiv.

Conan Lindholm

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Statsministern: Sverige stödjer Ukraina med vapen [Dagens PS]