Dagens PS

USA kan rädda sin statsskuld med ett platinamynt

USA
Ett platinamynt kan vara lösningen för den ekonomiska krisen i USA (Foto: Wikimedia).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

För att lösa landets skriande behov av pengar för att betala av statsskulden kan en lösning för USA vara ett mynt i platina värt 3 000 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA är på väg mot en ekonomisk kris som enkelt skulle kunna undvikas med ett mynt i platina värt 3 000 miljarder dollar – om president Joe Biden skulle acceptera den lösningen.

Finansminister Janet Yellen har tidigare sagt att landets pengar kan ta slut redan den 1:a juni, och därmed inte kunna betala sina skulder. Det skulle utlösa en aldrig tidigare skådad kris, skriver Insider.

Men republikaner och demokrater väntar fortfarande ut varandra.

En enkel och snabb lösning för USA

En del ekonomer menar att det nu är dags för det oundvikliga alternativet – att prägla ett platinamynt.

Myntet, som inte behöver vara större än ett genomsnittligt mynt och kan tillverkas snabbt, är en del av ett potentiellt kryphål för att undvika att överstiga skuldtaket.

USA:s finansdepartement kan prägla platinamynt i valfri valör.

Det har lätt till tankar om att Yellen helt enkelt borde prägla ett platinamynt värt 3 biljoner dollar. Myntet kan sedan användas till att betala av statsskulden fram till att man hittar en mer permanent lösning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inget annat fungerar

Rohan Grey, en biträdande professor vid Willamette University College of Law, berättade för Insider, att om någon av de så kallade seriösa lösningarna skulle fungera, så hade de vid det har laget använts.

 Myntet är det enda som är starkt nog

Bidens administration har förvisso inte varit särskilt positivt inställda till att använda ett platinamynt på för att undvika en ekonomiskt katastrofal.

Yellen avfärdar myntet som en “gimmick”

Yellen avfärdade till exempel idén redan i januari och sa att det “inte på något sätt kan tas för givet att Fed skulle göra det, och jag tror särskilt inte att Fed skulle göra det med något som är en gimmick.”

“Fed är inte skyldig att göra det, och det finns inga krav från Feds sida” tillade hon och fortsatte , “Det är upp till dem att bestämma vad de ska göra.”

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Janet Yellen: Då kan USA inte betala sina skulder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS