FN:s säkerhetschef varnar nu för att läget i det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina är ”fullständigt utom kontroll”. Säkerheten är i fara, och läget blir värre för varje dag.

ANNONS

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina är sedan i mars ockuperat av rysk militär. Nu varnar chefer för IAEA, FN:s atomenergiorgan, för att läget är ”fullständigt utom kontroll”. IAEA:s chef Rafael Grossi vädjar nu till Ryssland och Ukraina om att släppa in experter som kan stabilisera situationen och därmed undvika en kärnkraftsolycka. Det uppger AP.

”Farligare för var dag”

FN-säkerhetschefen säger i en intervju med AP att situationen blir farligare för var dag som går.

”Varje princip för kärnsäkerhet har brutits”, säger Rafael Grossi till AP. ”Det som står på spel är extremt allvarligt och extremt hotfullt och farligt.”

Ukraina och Ryssland anklagar varandra

Enligt Grossi har många säkerhetsregler brutits, och att kärnkraftverket därtill finns på en plats där det pågår ett aktivt krig.

Kärnkraftverkets fysiska integritet respekteras inte, säger Grossi. Det har utsatts för artilleribeskjutning när de ryska styrkorna tog över det, och Ukraina och Ryssland anklagar varandra för fortsatta attacker vid Zaporizjzja.

Paradoxal situation

Rafael Grossi kallar situationen ”paradoxal” – Ryssland kontrollerar kärnkraftverket, men det är den ukrainska personalen som fortsätter att driva det. Det leder till oundvikliga spänningar, och det ryktas till och med om våld.

AP uppger att IAEA har kontakt med personalen i kärnkraftverket, men att den är ”sporadisk” och ”bristfällig”. Det är också omöjligt att få dit utrustning och reservdelar.

”Assistera som vid Tjernobyl”

”När man lägger samman allt får man en katalog av saker som aldrig ska hända på ett kärnkraftverk”, säger Grossi till AP. ”Och därför har jag insisterat från dag ett att vi måste kunna åka dit för att utföra säkerhetsutvärdering, utföra reparationer och assistera som vi gjorde vid Tjernobyl.”

ANNONS
ANNONS

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk. Ända sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes i februari har rädslan funnits för en kärnkraftsolycka som den vid Tjernobyl 1986.

Läs även: Ukraina förstör järnväg för ryska trupper [Dagens PS]

Läs även: Rekordvinster i kolbranschen efter gaskris [Dagens PS]