Konsumentpriserna i USA är rekordhöga och många amerikanare upplever inflationen som landets största problem. Det verkar som att Federal Reserve har tappat kontrollen över inflationen skriver The Economist.

ANNONS

I mars var konsumentpriserna 8,5 procent högre än ett år tidigare, den snabbaste årliga ökningen sedan 1981, uppger The Economist.

Inflationen är landets största problem

Samtidigt säger nästan en femtedel av amerikanerna att inflationen är landets största problem. Som ett resultat har Joe Biden frigjort olja från strategiska reserver för att försöka kontrollera bensinpriserna och de amerikanska myndigheterna försöker skylla utvecklingen på personer som Vladimir Putin.

Federal Reserve har tappat kontrollen

Trots att Fed har kunnat dra i handbromsen för den skenande inflationen vid ett tidigare skede så har det inte skett, och det är enbart centralbankens egna fel menar The Economist. Resultatet är den värsta överhettningen i den amerikanska ekonomin på tre decennier. Den goda nyheten är att inflationen äntligen kan ha nått en topp.

De senaste prisfallen på olja, begagnade bilar och sjöfart ser ut att få inflationen att rasa under de kommande månaderna. Samtidigt ser den ut att förbli alldeles för hög, där Europas energiproblem och Kinas utdragna lockdowns inte gör saken bättre.

Frågan är fortfarande hur mycket Fed kommer höja räntan i år och nästa.

Höjer räntan till 3,5 procent

En av Fed-topparna, James Bullard, chef för Federal Reserve i St. Louis, propagerar för att centralbanken i USA höjer räntan till 3,5 procent till slutet av året för att snabbt komma till rätta med inflationen.

ANNONS
ANNONS

Särskilt fattiga länder och medelinkomstländer har mycket att förlora på kraftigt höjda räntor hos Fed, vilket kommer föra bort kapital och försvaga ländernas växelkurser, särskilt om en global nedgång leder till sämre exportmöjligheter.

Läs även: USA:s inflation 8,5 procent i mars – högsta på 40 år [Dagens PS]