Sveriges inflation för maj kommer in lägre än väntat. Det uppger bland andra Di.se. Och så här kommenterar SCB siffran.

ANNONS

Inflationen steg med 2,1 procent i maj. Det är lägre än snittförväntan hos analytikerna, som hade räknat med en inflation på 2,3 procent i maj, enligt Infronts sammanställning, skriver Di.

Riksbankens prognosbana indikerade samtidigt en inflation på 1,9 procent, framgår det.

Inflationen, mätt i KPIF (konsumentprisindex med fast ränta), noterar en nedgång från april. Då låg inflationstakten på 2,5 procent, uppger Statistiska centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande.

KPIF stiger 0,2 procent

Jämfört med april stiger KPIF nu med 0,2 procent mot väntade 0,4 procent.

Mätt som KPI låg uppgången på 1,8 procent jämfört med maj 2020 och 0,2 procent jämfört med april. Här låg förväntningarna på 2 respektive 0,4 procent enligt Infronts sammanställning, som Di hänvisar till.

Beatrice Ljung, statistiker på SCB, förklarar att inflationsutfallet i maj blev lägre bland annat på grund av ”en del prisuppgångar från april till maj förra året nu försvinner från årstakten”.

I pressmeddelandet skriver SCB bland annat så här om inflationstakten i maj:

”Priserna ökade på kläder och drift av fordon i maj, likt de gjort under samma period de två senaste åren. För flygcharter däremot noterades en kraftig prisnedgång denna period, till skillnad från samma period 2019 och 2020 då priserna gick upp. Förändringen i maj 2020 var samtidigt speciell eftersom inga charterresor fanns att tillgå på marknaden. Charterpriserna imputerades därför i sin helhet utifrån årsutvecklingen inom övriga delar av KPI i maj 2020. Under maj 2021 baserades prisutvecklingen uteslutande på resor som avgått.”

ANNONS
ANNONS

Ingen dramatik hittills

Under onsdagsmorgonen har Dagens PS rapporterat, med hänvisning till SvD, om att börsen kan komma att darra till över inflationssiffrorna från Sverige men även USA, som också släpper statistik över inflationen senare i eftermiddag.

”Det är det som är det intressanta just nu: kopplingen mellan inflationen och ränteutvecklingen”, sade exempelvis Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Svenska Dagbladet.

Mest spänt är det inför USA:s presentation över inflationen. Siffran över inflationen för maj som nu redovisats i Sverige blev inte så särskilt dramatisk, även om börsen i skrivande stund är ned, dock endast marginellt.