Sverige halkar efter på global välmåendelista

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Sverige
Sverige är inte särskilt välmående enligt Social Progress Imperative. (Foto: TT)

Sverige halkar efter i välmående hos befolkningen i de senaste siffrorna för det globala SPI-indexet. Medan andra europeiska länder ser toppplaceringar på listan så visar Sverige bottensiffror.

ANNONS
ANNONS

Det handlar inte om BNP utan snarare om sociala framsteg som sjukvård, utbildning och mänskliga rättigheter. Sammanlagt har organisationen Social Progress Imperative gått igenom över 50 ämnen i 170 länder när de uppmätt sitt SPI, Social Progress Index, skriver The Economist.

Sverige backar i välmående

Sverige halkar ner rejält på listan och visar en minusplacering, tillsammans med andra europeiska länder som Italien och Frankrike, där mätningen jämför placeringar mellan 1990 och 2020. Den senaste rapporten släppets förra veckan, och visar att länder som Österrike, Cypern och Irland ligger i topp när det gäller sociala framsteg i Europa. Även Tyskland och Schweiz klarar sig bra, och även Sveriges grannländer Danmark och Norge.

Efter de glada 80- och 90-talen ser det ut som att sociala framsteg har backat på många håll i världen, även i Europa, och Sverige. Det står klart att bara för att BNP:n rullar på starkt i ett land så betyder det inte att befolkningen klarar sig bra. Det visar USA som ett tydligt exempel, där landet är rikast inom G7 men samtidigt visar sämst SPI-siffror. Det beror bland annat på att hög utbildning inte når ut till alla medborgare, ofta på grund av sociala faktorer.

ANNONS
ANNONS

Asiatiska länder går framåt

Medan västvärlden backar så går det betydligt bättre för vissa asiatiska länder, där både Kina och Indien har ökat sina BNP och SPI samtidigt. Sydkorea drar iväg ordentligt på listan med en toppplacering, om man jämför landets SPI-siffror mellan 1990 och 2020.

Den senaste SPI-listan visar att Sverige halkar ner rejält i placering. (Foto: Skärmklipp The Economist)

 

 

 

 

ANNONS

 

 

 

 

 

 

ANNONS

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs även: Företagsklimatet i Sverige på rekordnivå

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS