Dagens PS

Sverige frångår överskottsmålet – ger 75 miljarder till Ukraina

Zelenskyj Svantesson
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). (Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT och Stefan Jerrevång/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Stort stöd till Ukraina över tre år och Sverige frångår överskottsmålet – ett pressmeddelande från regeringen på onsdagen innebär slakt av en helig ko i svensk politik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen meddelar att de är överens med Sverigedemokraterna om militärt stöd till Ukraina på 75 miljarder kronor över tre år 2024-2026, 25 miljarder per år.

“En avvikelse”

Med detta frångår också Sverige en helig ko i svensk politik sedan 1990-talet – nämligen överskottsmålet.

“För att stödet till Ukraina inte ska gå ut över den upprustning som nu sker av det svenska försvaret, eller tränga undan andra viktiga investeringar som behövs, innebär ramen att det blir en avvikelse från överskottsmålet”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Överskottsmålet infördes efter 90-talskrisen för att säkra stabila offentliga finanser. Det har dock ifrågasatts av tyckare på båda sidor av det politiska spektrumet på senare år.

Svantesson försvarade överskottsmålet i april

Så sent som i början av april red finansminister Elisabeth Svantesson (M) ut till överskottsmålets försvar, nu är det hennes eget departement som skickar ut pressmeddelande om att det frångås.

Sverige har hittills bidragit med motsvarande 37 miljarder kronor till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022, med 15 militära stödpaket och civila insatser där Ukraina nu är Sveriges enskilt största biståndsland. Med det nya ramverket innebär det att Sveriges stöd till Ukraina kommer att gå över 100 miljarder kronor.

ANNONS

“Med Rysslands invasion av Ukraina är säkerhetsläget i Europa det allvarligaste sedan andra världskriget. Det innebär att upprustningen på hemmaplan måste fortsätta samtidigt som stödet till Ukraina pågår”, skriver regeringen.

Läs även: EU överens: Frysta ryska tillgångar ska ges till Ukraina (Dagens PS)

Läs även: USA till Ukraina: “Gå nu ut och vinn” (Dagens PS)

Läs även: Svantesson försvarar överskottsmålet: “Ordning och reda” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS