USA visar just nu upp en supertillväxt, och BNP-siffrorna är nära nivåerna före pandemin, efter en uppgång på 6,4 procent det första kvartalet räknat på årsbasis.

annons
annons

USA:s ekonomi gick som tåget under det första kvartalet med en BNP-tillväxt på 6,4 procent i beräknad årstakt. BNP-nivån ligger bara 0,9 procent under högstanivåerna före pandemin under det fjärde kvartalet 2019.

Jämfört med det första kvartalet 2020, då pandemin började sätta spår i mars, växte till och med BNP med 0,4 procent.

Tillväxten drivs av en kraftigt ökande konsumtion med stöd av stimulanscheckar från den amerikanska regeringen, 10,7 procent upp. Även investeringarna steg rejält, upp 10 procent.

”En nedgång i smittspridning, snabba framsteg vad gäller vaccinationer och att många av de restriktioner som infördes på grund av pandemin dragits tillbaka ledde till en ytterligare betydande återhämtning i den amerikanska ekonomin under det första kvartalet. En viktig drivkraft var också de olika stimulansåtgärderna, som framför allt lyfte konsumtionen”, skriver Commerzbank i en kommentar, skriver Di.

Trots den ökande konsumtionen och supertillväxt i USA steg också hushållens sparkvot.

ANNONS
ANNONS

”Med det förhöjda sparandet har hushållen fortsatt gott om pengar, och nu när restriktioner lättas i takt med att vaccinationsprogrammet visar sig vara en framgång, kommer det att göra det möjligt för dem att öka konsumtionen av de hårdast drabbade tjänsterna utan att behöva dra tillbaka för mycket på varukonsumtionen”, skriver Capital Economics som räknar med ytterligare en tvåsiffrig uppgång för konsumtionen under det andra kvartalet.

Läs mer: Aktiebelåningen i USA på rekordnivå