Om ett år år räknar Swedbank med dubbelt så hög boränta i spåren av inflationen och en stressad Riksbank att dämpa prisökningarna.

ANNONS

”Mycket talar för att inflationen dröjer sig kvar på höga nivåer, vilket torde stressa Riksbanken att skynda på med räntehöjningar. Därför reviderar vi upp prognosen för bolåneräntorna. Vi räknar med att den rörliga bolåneräntan ligger på 3,4 procent om ett år, en dubblering från dagens nivå”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank tar höjd för att kärninflationen (KPIF exklusive energi) stiger till drygt fem procent i sommar och att den blir kvar på den nivån under andra halvåret.

Under nästa år är prognosen att inflationen gradvis sjunker.

Som Dagens PS berättade under morgonen med hänvisning till TT (se länk under artikel) tror storbanken att Riksbanken dubbelhöjer styrräntan på nästa möte 30 juni till 0,75 procent.

I april väntas styrräntan ligga på 1,75 procent.

Svenska korträntor kommer att stiga snabbt under kommande tolv månader. Räntor på längre löptider stabiliserades, eller sjönk, något i maj men har under de senaste veckorna återigen börjat stiga.

ANNONS
ANNONS

”Vi räknar med att räntor på längre löptider stiger ytterligare något framöver, men den stora uppgången har vi bakom oss. När utsikterna för global inflation och tillväxt dämpas bör ränteuppgången stanna av”, säger Andreas Wallström i pressmeddelandet.

Läs mer: Sverige redan i recession och värre blir det [Dagens PS]