Dagens PS

Studsar tillbaka – är vändningen här för världens bostadsmarknad?

Bostadsmarknaden
Världens bostadsmarknad håller på att resa sig. (Foto: Martin Meissner/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

I de industrialiserade OECD-länderna så vänder huspriserna uppåt med 2,1 procent – är vändningen för världens bostadsmarknad nu här?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“De senaste uppgifterna tyder på att husprisfallen nu har nått botten i de flesta länder. Jag tror att vi har fått den huspriskorrigering som vi kommer att få”, säger Andrew Wishart, senior fastighetsekonom på Capital Economics till Financial Times.

Priserna föll kraftigt relativt inflationen i slutet av 2022 som en följd av stigande räntor, och priserna fortsatte ned under början av 2023. Men priserna har stagnerat eller vänt upp i de flesta industrialiserade länder med förhoppningar om att räntorna kommer att börja sänkas under 2024.

Sverige bostadsmarknad kan fortsätta falla

Priserna kan dock fortsätta falla i vissa länder, skriver FT, och nämner Sverige som ett exempel tillsammans med Tyskland och Danmark på grund av större hyresmarknader.

“Men även i dessa ekonomier tror vi att det mesta av prisfallet redan ligger bakom oss”, säger Andrew Wishart.

Även bland de som är mer pessimistiska tror få på något stort fall.

“Vi tror att korrigeringen av bostadspriserna i Europa inte är över än, men vi har förmodligen sett det värsta av det”, säger Sylvain Broyer, chefsekonom för EMEA på S&P Global Ratings.

Kinas kräftgång ser ut att fortsätta

ANNONS

I länder som Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA ökar priserna igen, bland annat med migration och begränsande bygglov som drivkrafter förutom förväntningar på räntorna.

Det globala fallet för bostadspriserna har varit mildare än vad som förväntades, men för vissa länder som Kina är det ingen större tröst. Där har bostadspriserna fallit 7 procent de senaste två åren och förväntas fortsätta ned. Investeringarna i sektorn har slutat helt och en av de största bostadsutvecklarna Evergrande har gått i konkurs.

Läs även: Nu stiger bostadspriserna – eller? (Dagens PS)

Läs även: Krisen i siffror: Byggandet i Sverige halverat (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS