Inflationen i Storbritannien steg till 9,4 procent i juni – den högsta siffran på 40 år från The Office for National Statistics.

ANNONS

I maj var inflationssiffran på konsumentpriser 9,1 procent i Storbritannien och enligt en undersökning från Reuters bland ekonomer låg förväntningarna på junisiffran på 9,3 procent.

Den officiella siffran på 9,4 procent från The Office for National Statistics är den högsta bland G7-ekonomierna och den högsta inflationen i Storbritannien sedan i februari 1982.

Reuters skriver att inflationssiffrorna gör att sannolikheten ökar att Bank of England kommer att ta i ytterligare i sina försök att dämpa inflationen med en räntehöjning på 0,5 procent vid bankens nästa möte den 4 augusti. Räntan i Storbritannien är nu 1,25 procent efter fem räntehöjningar sedan december. I princip samtliga analytiker spår ytterligare räntehöjningar – frågan är med hur mycket.

”Stigande inflation betyder att momentum för en ränteuppgång med en halv punkt i augusti växer”, säger Suren Thiru, chefekonom på handelsgruppen ICAEW till Reuters.

”Men en alltför aggressiv åtstramning av penningpolitiken ökar risken för recession och kommer att göra lite för att ta itu med de globala faktorerna som driver denna inflationsuppgång.”

ANNONS
ANNONS

Det finns också tecken på att prishöjningarna i landet bara har börjat – priserna som fabriker betalar för material och energi – en avgörande faktor för de priser som senare betalas av konsumenter i butiker – steg med 24,0 procent högre i juni jämfört med samma månad föregående år.

Läs även: Nytt rekord: 41 grader väntas i dag i Storbritannien [Dagens PS]