Staden går i konkurs – kan inte betala kvinnliga anställda

Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 07 sep. 2023
Birmingham
Nu går Birmingham i konkurs. (Bild: Unsplash)

Storbritanniens andra största stad, Birmingham, gick i konkurs tidigare i veckan. Kommunen klarar inte av de likalönekrav som nu kommer in där kvinnor kräver tillbaka pengar genom löner som tidigare inte varit samma inom båda könen.

ANNONS
ANNONS

Det är Birminghams kommunfullmäktige, det lokala myndighetsorganet i Storbritanniens näst största stad, som gick i konkurs på tisdagen sedan man inte klarar av att betala de 760 miljoner pund i i likalönekrav, där kvinnliga regeringsanställda vill ha ersättning för att tidigare ha fått sämre löner än sina manliga kollegor, berättar Fortune.

Birmingham blöder ekonomiskt

Birmingham går nu ut och bekräftar att man släpar efter rejält med stadskassan, där det saknas hela 87 miljoner pund under innevarande räkenskapsår.

Det finns inga andra utvägar än konkurs uppger Birminghams kommunfullmäktige, samtidigt som “alla nya utgifter, med undantag för att skydda utsatta människor och lagstadgade tjänster, måste stoppas omedelbart.”

Det hela går tillbaka till 2012 då stadens högsta domstol dömde till förmån för kvinnliga anställda som inte hade fått samma slags höga bonusar som sina manliga kollegor. Sedan dess uppger kommunen att man har betalat ut pengar till kvinnliga anställda i likalönekrav men fortfarande räcker det inte på långa vägar, och uppgifter säger att utbetalningarna framöver skulle ha uppgått till mellan 5 och 14 miljoner pund i månaden.

“Detta är en av de största utmaningarna som rådet någonsin har ställts inför, och vi ber om ursäkt för misslyckandet med att få den här situationen under kontroll”, uppgav rådet tidigare i sommar.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS