Den engelska drottningens begravning gick på motsvarande nära 97 miljoner kronor. Men nu visar det sig att arrangemangen kring den tidigare japanske premiärministern Shinzo Abe var ännu dyrare, cirka 136 miljoner. Nu protesterar japanerna, skriver Quartz.

ANNONS

Den mördade tidigare premiärministern i Japan, Shinzo Abe, begravdes nyligen med en ordentlig statsbegravning. Den kostade stora mängder pengar, varav vissa gick till att serva 700 utländska gäster. Den största delen av kostnaderna för begravningen handlade emellertid om säkerhetsarrangemangen.

Men nu är många japaner missnöjda med de stora utgifterna för att begrava ledaren, som dog i juli. En undersökning från den japanska nyhetsbyrån Kyodo visade att 70 procent ansåg att regeringen spenderade för mycket.

Shinzo Abe kontroversiell

Det blev också stora demonstrationer i samband med evenemanget. Shinzo Abe var inte bara omtyckt i sitt hemland, utan också en delvis kontroversiell politiker. Han anses bland annat ha misskött coronapandemin och det finns också diskussioner kring korruption under hans ledarskap.

Abe hade också band till en kontroversiell och sektliknande kyrka, Unification Church, som anses ha lurat människor på pengar.

Mördaren Yamagami har av vissa japaner rentav mött förståelse för sina handlingar. Därför är den dyra begravningen en extra känslig sak i Japan just nu.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Japan tog sista farväl av Shinzo Abe [Dagens PS]