Cyberattacker mot Ryssland kan mötas med direkt väpnad militär konfrontation. Hotet kommer från Ryssland sedan ett ministeriums hemsida hackats.

ANNONS

Att cyberattacker och informationskrig är delar av moderna konfrontationer är inget nytt. Så sker även efter Rysslands invasion av Ukraina. Det nya är att Ryssland nu hotar med direkt militär konfrontation om inte cyberattackerna upphör, skriver Reuters.

Varningen kommer sedan ryska bostadsministeriets hemsida hackats förra helgen, där besökare leddes till ”Ära till Ukraina”-skylt på ukrainska.

Varnar för följderna

Ryska utrikesministeriet pekar i ett uttalande ut personer i USA och Ukraina som ansvariga och varnar för följderna.

”Var säker, Ryssland kommer inte att lämna aggressiva handlingar obesvarade”, skriver departementet.

”Alla våra steg kommer att mätas, riktas, i enlighet med vår lagstiftning och internationell lag.”

ANNONS
ANNONS

”Sänker tröskeln”

Ryssland hävdar att USA ”medvetet sänkte tröskeln för stridsanvändning” av IT. ”Västvärldens militarisering av informationsutrymmet och försöken att förvandla det till en arena för mellanstatliga konfrontationer har kraftigt ökat hotet om en direkt militär sammandrabbning med oförutsägbara konsekvenser”, heter det.

President Vladimir Putin sa i maj att antalet cyberattacker mot Ryssland från utländska ”statsstrukturer” hade ökat flera gånger om och uppmanade landet att stärka sin IT-säkerhet.