Ryssland hemlighåller en tredjedel av sin budget. Bakgrunden är naturligtvis kriget i Ukraina och den enorma ökningen av försvarsutgifterna.

ANNONS

Ryssland hemlighåller nu en tredjedel av sina budgetutgifter för den ryska allmänheten, ett skarpt mått på hur ett års krig mot Ukraina vänt upp och ner på de ryska statsfinanserna och ekonomiska prioriteringarna, skriver Bloomberg.

Enligt källor Bloomberg Economics hänvisar till har hemliga eller ospecificerade utgifter i den statliga ryska budgeten ökat till 31 miljarder dollar.

Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period för ett år sedan.

Krigsrelaterat

”Ökningen av sekretessbelagda utgifter tyder på att krigsrelaterade utgifter ökar”, säger Alexandra Suslina, en oberoende rysk ekonom.

”Det är logiskt att anta att kostnaderna för nya territorier också är inkluderade där”, säger hon och syftar på delar av östra och södra Ukraina som annekterades av president Vladimir Putin i september förra året och som ukrainska styrkor lovat att återta.

Eftersom utgifterna för Rysslands militär ökar kraftigt är försvaret – tillsammans med den tillhörande kategorin nationell säkerhet – nu näst störst efter regeringens sociala program som andel av utgifterna.

ANNONS
ANNONS

”Inga begränsningar”

Hemlighetsmakeriet kring den enskilt största posten visar omfattningen av vilka skattemedel krigsinsatsen kostar, den som Putin sagt ska ha ”inga begränsningar”.

Enligt Rysslands lag för budgeten bestämmer presidenten vilka hemliga program som ska antas och tilldelas olika utgiftsplaner.
Lagstiftare sammankallar stängda lagstiftande sessioner för att överväga utgifter där allmänheten inte har någon tillsyn.

Har bråttom

”En ökning av utgifterna drivs av inköp av militär utrustning, mobiliserade ryssars löner och en strävan att slutföra några av infrastrukturprojekten innan slutet av den nuvarande presidentperioden nästa mars”, säger Alexander Isakov, expert på rysk ekonomi.

Förutom den stora ekonomiska bördan av kriget på Rysslands offentliga finanser, verkar statistiken också visa ett rekordstort budgetunderskott för Ryssland.

Finansminister Anton Siluanov och andra har sagt att en viktig orsak till att budgeten är så djupt i minus är förskottsbetalningar som gjorts för att stödja företag och ekonomi.

Största konflikten

Påfrestningarna på budgeten är inte förvånande med tanke på att Rysslands invasion av Ukraina utlöst den största konflikten i Europa sedan andra världskriget.

År 2022 budgeterade regeringen för en massiv ökning av de militära utgifterna, med försvarsutgifter som skulle överstiga årets ursprungliga budgetantaganden med mer än 43 procent.

ANNONS
ANNONS

Men de ökade utgifterna för sekretessbelagda behov och militären nu, kan återspegla den brådska som Kreml känner för att rusta inför en kommande konfrontation med de länder som stödjer Ukraina, där många av världens största ekonomier ingår.

350 000 fler soldater

Försvarsministeriet har beordrat en fördubbling av produktionen av nyckelvapen och parlamentet införde en lag för att utöka åldern för militärtjänst, eftersom regeringen ser ut att utöka storleken på militären till 1,5 miljoner från 1,15 miljoner.

”2022 års sanktioner har hittills inte begränsat den ryska regeringens militära utgifter”, säger Susanne Oxenstierna och Emil Wannheden, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, i en rapport.

”I stället har regeringen höjt militärutgifterna ännu mer för att finansiera sina krigsinsatser i Ukraina.”

Läs även: Nato fördömer Putins kärnvapenretorik [Dagens PS]