Dagens PS

Ryssland stäms för nedskjutningen av flight MH17

Flight-MH17.-jpg
Samtliga 298 personer ombord flight MH17 dog i samband med nedskjutningen. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Australien och Nederländerna stämmer Ryssland sju år efter dödskraschen. De anser att Ryssland måste hållas ansvarig för nedskjutningen av flight MH17, rapporterar Bloomberg.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen till att stämningen kommer nu är att Ryssland har avbrutit förhandlingarna mellan länderna och lagt ned förundersökningen där fyra personer misstänks ligga bakom attentatet, enligt den nederländska regeringen.

Gemensam inställning

Australien och Nederländerna har visat en gemensam inställning i frågan, och det är att Ryssland under internationell rätt är skyldiga för att orsakat nedskjutningen.

“Kabinettet kommer att fortsätta att göra allt det kan för att hålla Ryssland ansvarigt för nedskjutningen av flight MH17 och upprätthållandet av den internationella rättsordningen”, sa den holländska utrikesministern Wopke Hoekstra på måndagen. “Dödandet av 298 civila, inklusive 196 holländare, kan och får inte förbli utan konsekvenser.”

Internationell utredning av flight MH17

Efter nedskjutningen av flight MH17 tillsattes en internationell utredning som enligt de nederländska myndigheterna visade att Ryssland var ansvariga för att ha placerat ut den missilinstallation som användes vid nedskjutningen under 2014.

Läs mer: Separatist erkänner: Vi sköt ned planet

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS