Ryssland rekryterar syrier som är skickliga i stadsstrider när nu nästa skede i kriget blir att expandera längre in i städerna.

ANNONS

Uppgifterna kommer från amerikanska tjänstemän som uppger att Ryssland, som har varit delaktiga i kriget i Syrien sedan 2015, de senaste dagarna rekryterar syriska krigare i hopp om att deras specialkunskaper i stadsstrider ska hjälpa till att inta Kiev och därmed slå undan benen på Ukrainas regering, uppger Wall Street Journal.

Enligt experter är det nästa steg i kriget.

Än så länge är det oklart hur många syrier det rör sig om men en del av dem ska redan befinna sig i Ryssland och göra sig redo för kriget.

Ryssland rekryterar syrier

Ryssland ska ha erbjudit volontärer från Syrien mellan 200 och 300 dollar för ”att åka till Ukraina och fungera som vakter” i sex månader åt gången, uppger en syrisk tidning.

Samtidigt får Putin stöd av tjetjenska styrkor som strömmar in i Ukraina och samarbetar med de tiotusentals ryska soldater som redan befinner sig i landet. Hundratusentals ukrainare har flytt landets städer – som före kriget var hem till två tredjedelar av landets befolkning på omkring 41 miljoner.

De syriska legosoldaterna har ägnat nästan ett decennium åt att utkämpa stadskrigföring, medan Rysslands soldater ofta saknar den kompetensen.

Oklart om de kommer lyckas

Men även om syrierna har den kunskapen i Syrien betyder det inte att det kommer lyckas i Ukraina menar Charles Lister, en expert på Syrien vid Middle East Institute i Washington D.C.

”Att föra in syrier till Ukraina är som att föra marsbor att slåss på månen,” sa Lister.

ANNONS
ANNONS

”De pratar inte språket, miljön är helt annorlunda.”

Även Ukrainas sida får hjälp utifrån. Ukrainas president Volodymyr Zelensky uppgav förra veckan att 16 000 utlänningar har anmält sig frivilligt för att kämpa för Ukraina, en del av vad han beskrev som en ”internationell legion”.

Läs även: Rysslands militär lider svåra nederlag i Ukraina [Dagens PS]