Dagens PS

Ryssland förberedde cyberattacker redan i början av 2021

hackerattacker
Ryska hackerattacker mot Ukraina planerades redan i början av 2021. (Foto: Paul Wennerholm/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Ryska hackers förberedde sig för cyberattacker mot Ukraina redan i mars 2021. Ukraina har hittills drabbats av mer än 237 digitala attacker, enligt Microsoft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En handfull hackergrupper säkrade då tillgång till ukrainska organisationer, inklusive försvars-, IT- och energinätverk, för insamling av strategisk och slagfältsunderrättelser, avslöjade teknologijätten i en rapport som publicerades på onsdagen. Kampanjerna verkade lägga grunden för attacker före och efter invasionen i februari. Det uppger Bloomberg.

Fler än 237 cyberattacker

Dessa tidigare orapporterade spaningsoperationer mot Ukraina föregick vad som har blivit en aggressiv och skadlig kampanj mot Ukraina, som har drabbats av mer än 237 cyberattacker av minst sex ryskanslutna hackergrupper sedan invasionen började. Det skrev Tom Burt, Microsofts chef för kundsäkerhet och förtroende i ett blogginlägg som åtföljde rapporten.

Dessutom identifierade Microsoft nästan 40 destruktiva attacker som permanent förstörde filer i dussintals organisationer över hela Ukraina. Mer än 40 procent av dessa attacker var riktade mot organisationer som tillhandahåller kritisk infrastruktur, enligt rapporten.

Nätfiskeattacker mot militären

Medan Rysslands invasion har setts som dåligt planerad och genomförd, beskriver Microsoft en cyberkampanj som ofta sammanföll med militära planer i Ukraina. De statligt sponsrade hackargrupperna gjorde intrång i den tekniska byggnadsställningen som håller en del av Ukrainas kritiska infrastruktur online, enligt Microsoft. De genomförde också nätfiskeattacker mot den ukrainska militären för att samla in underrättelser som senare skulle kunna användas av den ryska armén, enligt rapporten.

Sammanföll med militära operationer

Rapporten ger också en detaljerad redogörelse för Rysslands cyberoperationer, som enligt vissa experter har sagt spelat en mindre roll i konflikten än väntat.
”Rysslands användning av cyberattacker verkar vara starkt korrelerad och ibland direkt timad med dess militära operationer”, skrev Burt i ett blogginlägg. “Till exempel lanserade en rysk skådespelare cyberattacker mot ett stort sändningsföretag den 1 mars, samma dag som den ryska militären tillkännagav sin avsikt att förstöra ukrainska “desinformationsmål” och riktade ett missilangrepp mot ett TV-torn i Kiev.”

ANNONS

Läs mer: Rysk hackergrupp avslöjad av Ukrainska forskare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS