Ryska tv-värden Vladimir Solovyov uppger att kriget med Nato redan är igång. Och i kriget kommer Ryssland inte visa nåd.

ANNONS

Tv-värden Vladimir Solovyov anses av många vara Vladimir Putins röst utåt, via tv-kanalen Russia-1. I veckan hävdade  Solovyov att Storbritannien förbereder en kärnvapenattack mot Ryssland, skriver Fortune. 

Kriget med Nato är igång

Han säger samtidigt att Nato redan är indraget i kriget och att Nato-länderna kommer behöva ställa sig frågorna:

”Har vi vad vi behöver för att försvara oss? Har vi folket att försvara oss? Och det kommer inte att visas någon nåd.”

Samtidigt som Ryssland på sistone har dragit sig tillbaka från de norra- och östra delarna av landet så har Nato-länderna skickat in stora mängder vapen.

Nu menar Solovyov att Nato även kommer skicka in personal som kan hantera den nya utrustningen, vilket enligt honom betyder krig mellan Ryssland och Nato – ett resultat som västvärlden desperat har försökt undvika under de senaste två månaderna, till exempel genom att vägra att inrätta en flygförbudszon över Ukraina.

Genomförde provskjutning

Samtidigt genomförde Ryssland under onsdagen en första provskjutning av sin interkontinentala ballistiska missil Sarmat. Något som Vladimir Putin hoppas ska få Moskvas fiender att tänka till.

Att Ryssland spänner musklerna spelar dock egentligen ingen roll enligt experterna.

”Det är meningslöst”, säger Phillips O’Brien, professor i strategiska studier vid University of St. Andrews i Skottland eftersom Ryssland för närvarande lider svåra nederlag i Ukraina.

”De ryska väpnade styrkorna, utöver sina kärnvapen, utgör inget hot mot Nato för tillfället. Propagandan är riktad mot ryssar för att låtsas att Ryssland förblir en stark och mäktig nation”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Hotet överdrivet

Även Marion Messmer på British American Security Information Council (BASIC), som är en Londonbaserad tankesmedja, uppger att hotet är överdrivet. Det faktum att Vladimir Solovyov enbart vänder sig till en nationell publik och att Ryssland höll sig till internationella normer när de genomförde sitt Sarmat-test, genom att först meddela andra länder som USA för att undvika missförstånd, talar båda för det.

”Ryssland agerade inte så aggressivt som de kunde ha gjort”, säger hon.

Läs även: Tjänstemän i Kreml kritiska till kriget [Dagens PS]