Föga oväntat beslutade Riksbanken i dag, onsdag, att inte röra reporäntan. Nollräntan blir kvar under ”de kommande åren”, är bedömningen.

ANNONS

Även om svensk ekonomi uppvisat motståndskraft under den andra pandemivågen, och att vaccinationerna kommit i gång, fortsätter Riksbanken sin expansiva penningpolitik för att underlätta återhämtningen.

”Riksbanken fortsätter därför att köpa tillgångar inom ramen om 700 miljarder kronor”, framgår det i ett pressmeddelande med anledning av Riksbankens räntebesked.

Nollräntan kvar till 2024

Riksbanken tror att det dröjer till 2023 innan inflationsmålet närmar sig 2 procent och enligt prognosen blir nollräntan kvar till 2024.

Avgörande för hur ekonomin utvecklas – och om pandemin kan dämpas – är hur väl vaccinationerna lyckas, konstaterar Riksbanken.

”Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, från både finans- och penningpolitiken. Riksbanken kommer fortsätta att utforma penningpolitiken så att den stöttar återhämtningen och inflationen så länge det behövs. Tillgångsköp och åtgärder för att främja kreditgivningen i ekonomin kommer fortsatt vara viktiga verktyg. Det är också fullt möjligt att sänka reporäntan, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat”, skriver Riksbanken. Läs mer om det här.

Det dröjer ungefär till 2023 innan BNP återhämtar sig.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens i dag med anledning av räntebeskedet.

ANNONS
ANNONS

Riksbanken spår BNP-lyft på 3,0 procent i år, mot den förra prognosen på 2,6 procent. Däremot sänks BNP-utsikterna för 2022 till 3,9 från tidigare 5,0.

Läs även: Ingves har fler åtgärder i pipen – vid behov [DagensPS.se] »