BNP i Indien visar rekordstor tillväxt och steg med hela 20,1 procent i det andra kvartalet, jämfört med ett år tidigare. Detta trots att landet samtidigt gick igenom en hård andravåg under perioden, rapporterar BBC. 

ANNONS

Under samma period förra året sjönk Indiens ekonomi med 24 procent, och landet gick då in i en lockdown. Under förra året som helhet sjönk Indiens ekonomi med 7,3 procent, vilket gör landet till ett av de värst drabbade länderna sett till ekonomin av coronapandemin.

V-formad återhämtning

Den indiska regeringens främsta ekonomiska rådgivare KV Subramanian pekade på privata investeringar och konsumtionen som de största faktorerna till den så kallade ”V-formade” återhämtningen, som innebär en skarpt fall, en utplaning och en snabb återhämtning.

Tillverknings- och byggindustrierna bidrog också till återhämtningen, enligt Indiens statistikmyndighet, skriver BBC.

Den rekordstora tillväxten på 20,1 procent var dock lägre än den prognos som den indiska centralbanken lämnat på 21,4 procents tillväxt. Vissa analytiker anser att det gör det mer troligt att de ekonomiska stimulanserna från Reserve Bank of India (RBI) kommer att ligga kvar till åtminstone slutet av året, enligt BBC som också skriver att experter förutspår att Indiens ekonomi fortsätter att gå starkt även framöver.

Hård andravåg samtidigt

Landet har samtidigt genomgått en hård andravåg av covid-19, med många dödsfall som följd. Landet har rapporterat in 438 000 dödsfall av covid-19, vilket är tredje mest av alla länder i världen efter USA och Brasilien. Indiens siffror är dock kraftigt underrapporterade, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Indien ligger fortfarande under de nivåer som var i ekonomin före pandemins utbrott. Indiens premiärminister Narendra Modi har prioriterat investeringar i infrastruktur, privatiseringar av statliga företag och skattereformer för att driva på tillväxten.

Läs mer: Indien nobbar guld – föredrar krypto