Dagens PS

Ketchupeffekt när jättarna eldar på inflationen

storföretag
I en ny rapport anklagas giriga internationella energi- och livsmedelsjättar för att bidragit till en hög och ihållande inflation, däribland amerikanska ketchuptillverkaren Kraft Heinz. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 dec. 2023Publicerad: 08 dec. 2023

I sin iver att generera stora vinster har internationella storföretag inom energi och livsmedel medverkat till att trycka upp inflationen, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom rapporten står de brittiska tankesmedjorna Institute for Public Policy Research och Common Wealth.

Där slår forskarna fast att internationella energi- och livsmedelsföretag varit angelägna om att upprätthålla sina marginaler genom att föra vidare högre priser till konsumenterna, berättar CNBC.

Detta har gjort att inflationens toppar blivit högre och mer ihållande, enligt rapporten.

Företagens agerande förstärkte inflationen 2022 och det bör inte förbises, slår forskarna fast och pekar särskilt ut olje- och gasindustrins aktörer, livsmedelsproducenterna och råvarusektorerna som ansvariga.

Storföretagen anklagas för greedflation

Att storföretag höjer priserna mer än vad som är nödvändigt för att skydda sina marginaler kallas greedflation, och det är mycket ifrågasatt.

Bjässarna har mycket stort inflytande och makt över ekonomin, visar undersökningen där finansiella rapporter från 1 350 börsnoterade företag i Storbritannien, USA, Tyskland, Brasilien och Sydafrika analyserats.

I slutet av 2022 var företagens nominella vinster i genomsnitt 30 procent högre än i slutet av 2019.

ANNONS

Förutom att skydda sina marginaler kunde företagen “skörda övervinster och sätta priser som var högre än vad som skulle vara socialt och ekonomiskt fördelaktigt”, skriver författarna, enligt CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Här är fyra bjässar som pekas ut i rapporten

Shell, Exxon Mobil, Glencore och Kraft Heinz är företag som identifierats i rapporten och där vinsterna “vida överträffat” inflationen, framgår det.

Forskarna framhåller att storföretagens vinster inte är enda orsaken till inflationen. Exempelvis orsakade Rysslands invasion av Ukraina en rischock på energimarknaden, men företagens prissättningskraft i sammanhanget går inte att bortse från, menar forskarna och konstaterar att detta dock har hamnat i skuggan av inflationsdebatten.

CNBC skriver att inflationen tog fart i mitten av 2020 och att den utlöstes av en mängd faktorer som flaskhalsar i den globala leveranskedjan, volatila förhållanden i livsmedelsproduktionen, strama arbetsmarknader, pandemiska stimulansåtgärder och så kriget mellan Ryssland och Ukraina då.

ECB-chefen utesluter inte företagens roll

Tankesmedjorna som nu tar upp storföretagens greedflation har tidigare fått stöd för att det kan vara en potentiellt bidragande faktor till inflationen. Både analytiker och ECB-chefen Christine Lagarde har dryftat frågan.

Branschföreträdare tillbaka att de medverkat till att ge inflationen bränsle.

ANNONS

Här kan du lära dig mer om greedflation. Källa: SVT.

Fotnot: Greedy betyder girig på svenska.

Läs även: Goldman Sachs: Då sänker ECB räntan Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS