Polen säger att de är redo att ta emot en miljon flyktingar om krig bryter ut i Ukraina. ”Vi måste vara beredda”, säger vice inrikesminister Maciej Wąsik till TV Republika.

ANNONS

Om Ryssland invaderar Ukraina kan mellan tre och fem miljoner människor fly mot Europeiska Unionen, rapporterar The Times. EU-kommissionen har börjat förbereda sig för en flyktingvåg från landet.

Särskilt är frågan brådskande i Polen, som har en lång gräns mot Ukraina dit många flyktingar förväntas röra sig.

”Som regering måste vi vara beredda på det värsta scenariot, och under en tid har inrikesministeriet vidtagit åtgärder för att förbereda oss på ankomsten av denna våg. Vi måste vara beredda på en tillströmning av riktiga flyktingar, människor som flyr från infernot, från döden, från krigets grymheter”, säger vice inrikesminister Maciej Wąsik till TV Republika..

”Ett stort krig i Ukraina skulle försätta hela Europa i kris. Den plötsliga uppkomsten av mellan tre och fem miljoner ukrainska flyktingar som flyr från den ryska invasionen skulle bara vara en av många stora bekymmer som det europeiska samhället står inför”, säger Oleksii Reznikov, Ukrainas försvarsminister till Forbes.

Även Slovakien, som också har en gräns mot Ukraina förbereder sig för en flyktingvåg. Slovakiens försvarsminister Jaroslav Nad säger att alla ukrainare som tar sig in i landet skulle få flyktingstatus. Landet har också lovats hjälp av Tjeckien om det skulle behövas.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Polen och Ungern vägrar EU:s minimiskatt [Dagens PS]