Ruinerna från en av världens äldsta bosättningar i Pakistan, Mohenjo Daro, har skadats av ett våldsamt skyfall efter de värsta översvämningarna i landets historia, rapporterar CNN Travel. 

ANNONS

Mohenjo Daro i Pakistan är ett 5000 år gammalt världsarv beläget vid floden Indus som stammar från bronsåldern. När platsen under 1980 lades till UNESCO:s världsarvslista sades det att ruinerna ”bär exceptionell vittnesbörd om Indus-civilisationen”. Mohenjo Daro anses även vara ”den äldsta planerade staden på den indiska subkontinenten”.

Ett välbevarat exempel på sin tids arkitektur byggt i solbakat tegel som en gång rymde marknader och offentliga bad. Nu påtagligt skadad av de våldsamma skyfall och översvämningar som drabbat Pakistan och lämnat en tredjedel av landet under vatten.

Det framgår av ett brev från delstaten Singhs kultur-, turism- och antikvitetsavdelning till världsorganistationen UNESCO som undertecknats av curatorn Ihsan Ali Abbasi och arkitekten Naveed Ahmed Sangah, som båda besökt platsen och utvärderat skadorna.

Pakistan
Den historiska platsen har tillfälligt fått upplåtas till människor vars hem ödelagts av översvämningar. (Bild: TT)

Kraftiga monsunregn och smältande glaciärer

Bilder från platsen visar bland annat på kollapsade tegelväggar och lager av lera som angripit murverket. Sangah och Abbasi vittnar även om att den historiska platsen tillfälligt har upplåtits för människor vars hem har översvämmats.

Sedan dess har åtgärder vidtagits i ett försök att återställa ruinerna och reparera skadorna. Ett restaureringsarbete som enligt brevet till UNESCO förutsätter ett ekonomiskt bistånd på 45 miljoner dollar, motsvarande 450 miljoner kronor.

Hotet om ytterligare översvämningar som ett resultat av kraftiga monsunregn och smältande glaciärer är dock fortsatt överhängande, vilket i sämsta fall kan lämna Mohenjo Daro i ruiner, skriver CNN Travel. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Återhämtning i Stora barriärrevet [Dagens PS]

Läs även: ”Domedagsglaciären” nära kollaps – kan höja havsnivån [Dagens PS]