ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

Oroar sig Vladimir Putin över en kupp?

Uppdaterad: 17 mars 2022Publicerad: 17 mars 2022
Putin kupp
Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu. (Foto: TT)

Många spekulerar i om Vladimir Putin kan utsättas för en kupp i Ryssland – eller har en sådan redan hänt till Putins favör? 

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska tv-kanalen Fox News intervjuar Matthew Shoemaker, tidigare försvarsanalytiker som bland annat arbetat på Ryssland-desken på United States European Command, alltså USA:s försvarsgrensövergripande huvudkvarter i Europa.

“Putin har oroat sig över en palatskupp de senaste två decennierna , något intressant hände i dag då Putin uttryckte sin oro över ‘förräderi i leden’ i ett tv-sänt tal. Han var tydligt irriterad och nedstämd. Det var ett väldigt intressant tal. Han påstod att invasionen går enligt plan, men han gjorde också en poäng av att attackera de förrädiska oligarkerna särskilt. Det är en annan fråga jag är väldigt intresserad av”, säger Matthew Shoemaker.

“Ekonomiskt blitzkrieg”

Putin sade också i sitt tal att väst släppt loss ett “ekonomiskt blitzkrieg” som Ryssland klarat av men varnade samtidigt det ryska folket för att det kommer bli hårda tider framöver med inflation och arbetslöshet.

“Den nya verkligheten kommer att kräva djupa strukturella förändringar i vår ekonomi. Och jag kommer inte att dölja det, de kommer inte att vara lätta”, sa Vladimir Putin i sitt tal.

ANNONS
ANNONS

Putin kan ha tjänat på en kupp redan

Tidigare i veckan publicerade den amerikanska tankesmedjan Robert Lansing Institute, som beskriver sig som “en icke-statlig organisation och producerar strikt opartisk, icke-ideologisk, faktabaserad forskning” en artikel där det spekuleras i om huruvida en kupp redan kan ha ägt rum i Ryssland.

Artikeln visar på tecken på att försvarsministern Sergej Sjojgu och Vladimir Putin lagt skulden för misslyckandena i Ukraina på säkerhetstjänsterna FSB och SVA. Under Sovjetunionen sades det finnas tre reella maktcentrum – partiet, säkerhetstjänsten och armén – där två av dem gaddade ihop sig mot det tredje. Enligt artikeln kan denna maktdynamik fortfarande gälla, fast med Putin istället för kommunistpartiet.

“Ryssland visar tecken på en militärkupp. De ligger i praktiskt taget monopoliserad tillgång och fullt inflytande på president Putin av försvarsminister Sjojgu”, skriver Robert Lansing Institute. 

Läs även: Leif Östling om Putin: Blyg och iskall

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

Investera i framtidens livsmedelsproduktion med svenska foodtech-bolaget Agtira AB. Bolagets affärsidé är att utveckla och sälja odlingssystem samt tillhörande IT-lösningar för framtidens hållbara livsmedelsproduktion i urbana miljöer. För att bemöta den ökande efterfrågan och för att tillföra finansiella resurser för att fullfölja rådande affärsplan genomför Bolaget nu en företrädesemission, läs mer och teckna nedan.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS